Akmeņi

Zeltapses (Zeltapšu) laukakmens, Upsīts

Aizsargājams dabas objekts, teritorija
Dundagas pag. > Dundagas nov. > Kurzemes reģ.
Aizsargājams dabas objekts, teritorija

 Uzmanību, šis ir Valsts aizsargājams dabas objekts/teritorija!!!
Apmeklētaji un to ceļabiedri tiek aicināti izturēties saudzīgi pret dabu un tās pieminekļiem. Par objekta bojāšanu (skrāpējot, dauzot, kāpelējot, un citādi fiziski iedarbojoties), par tā piesārņošanu, par pārvietošanos ar transportu lieguma teritorijā tiek piemērota administratīva atbildība. Saudzēsim dabu!

Apraksts

Atrodas - Zilo kalnu pakājē, pie Upsītēm, 20 m no ceļa, kas ved gar bij. Silapses mājām līdz bij. Zeltapses mājām, 0,5 km D no mājām, mežā starp bērziem.

Arī Upsīšu dižakmens, Rūnu, Upsīts, Upītes dižakmens. 30 m3 liels, mīklains akmens ar it kā  uz akmens izcirstām rūnu zīmēm, tāpēc sauc par Rūnu akmeni, gan skandināvu virsaiša atdusas vietu.Balstīts uz diviem citiem akmeņiem, domājams, ka Litorīnas jūras laikā ledus krāvumi to uzbīdījuši uz mazāku akmeņu krāvuma.

Biotīta granīts (granosienīts). Akmens augstums ir 3 m, garums - 5,9 m, platums - 4 m, apkārtmērs 16,3 m, tilpums 30 m3. 1. avots norāda, ka tā augstums ir 2,6 m. 2. avots pasludina par megalītiskas kultūras pieminekli - akmens stāvot uz diviem balstakmeņiem. Šīs ziņas nav patiesas. Akmens tiek dēvēts arī par Rūnu akmeni, jo redzamas apstrādes pēdas un senas rakstu zīmes, kas gan neatbilst rūnu rakstam. 3. avots norāda, ka akmens garenass virzienā aatrodas Āžu stāvakmens, bet šķērsass virzienā - Vandzenes Lielais akmens. Akmens augšpusē 60. gados iekalta 2,5 m gara un līdz 10 m dziļa rieva, lai akmeni pārplēstu un aizvestu pieminekļu kalšanai. Arī rūnas patiesībā uz akmens nemaz neesot.
4. avots norāda, ka akmens augstums ir 3 m, apkārtmērs 16 m, tilpums 30 m3, kamēr 5. avots attiecīgi norāda 6 m; 4 m, 5,3 un 80 m3.
6 . avots norāda, ka tas ir Litorīnas laika jūrakmens, ko ledus krāvumi uzbīdījuši uz mazāku krasta akmeņu klājuma. Tagad atrodas 1,3 km no Zilokalnu kraujas z Zeltapšu, kurus 1949.g. 25.martā izsūtīja, zemes. Sešdesmitajos gados tēlnieki (nav zināms kādi) gribējuši no tā izcirst Ļeņina galvu. Mežzinis to esot aizliedzis.  

Interesanti objekti tuvumā
Birzs, audze
Dižkalnu īvju audze 995 m
Senkapi, apbedījums
Lauku senkapi 2.6 km
Pasta nodaļas
Vīdale 3.4 km
Drupas
Vīdales dzirnavu drupas 1 3.4 km
Skatu vieta
Skatu vieta 3 3.5 km
Birzs, audze
Daiķu īvju audze 4.8 km
Alas
Svētmeitu kambari 3 4.9 km
Kalns, kāpa
Slīteres Zilie kalni 5.4 km
Skatu vieta
Skatu vieta 5.7 km
Ģeoloģisks objekts
Kaļķupes ieleja 5.7 km
Pasta nodaļas
Kaļķi 6.2 km
Ģeoloģisks objekts
Kaļķupītes klintis 6.3 km
PilskalnsSenas kulta vietas
Puiškalns 6.5 km
Ūdenskritums, krāce
Jaunvilku (Pilsupes) ūdenskritums 4 6.8 km
Kalns, kāpaSenas kulta vietas
Baķu Baznīcas kalns 6.8 km
Upsīts
Upsīts
Zeltapses laukakmens
Zeltapses laukakmens
Tuvākie kategorijā(-ās):
Daba
Birzs, audze
Dižkalnu īvju audze
Birzs, audze
Daiķu īvju audze
Alas
Svētmeitu kambari
Kalns, kāpa
Slīteres Zilie kalni
Ģeoloģisks objekts
Kaļķupes ieleja