Izstādes

Izstāde "Padomjzemes mitoloģija"

Notikuma vieta(-as): Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāle "Arsenāls"
11.04.2008 - 07.09.2008

2008.gada 11.aprīlī Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls (Vecrīgā, Torņa ielā 1) tiks atklāta vērienīgā izstāde Padomjzemes mitoloģija. Ekspozīcijai atlasīti 200 darbi no muzeja krājuma – gleznas, skulptūras un grafikas, kas atspoguļo sociālistiskā reālisma metodes un ideoloģijas evolūciju Latvijas mākslā no 1945. līdz 1985.gadam..

Arvīds Egle "Daugavas tilta celtniecība" 1957. Audekls, eļļa; LNMM kolekcija
Aleksandra Briede "Uz zināšanu augstumiem" 1951. Krāsots ģipsis; LNMM kolekcija
Džemma Skulme "Tautas svētki" 1955. Audekls, eļļa; LNMM kolekcija
Eduards Kalniņš "Jaunās buras" 1945. Audekls, eļļa; LNMM kolekcija
Emīls Melderis "Jaunais naturālists" 1950./1969. Bronza; LNMM kolekcija
Hilda Vīka "Jaunpiedzimušā sagaidīšana" 1950. Audekls, eļļa; LNMM kolekcija
Mihails Korņeckis "A nu ka, meitenes!" 1959. Audekls, eļļa; LNMM kolekcija
Rūdolfs Alders "Divkārtējā Sociālistiskā darba varone Marta Semule" 1961. Ģipsis; LNMM kolekcija
Raimonds Auniņš "PSRS sporta meistara E.Kanska portrets" Audekls, eļļa; LNMM kolekcija
Tenis Grasis "Gatavošanās svētkiem" 1958. Audekls, eļļa; LNMM kolekcija
Saistītas apdzīvotās vietas
Rīga (Pilsēta)
Vecrīga (Pilsētas daļa)

Pamatekspozīciju turpina grafikas darbu kolekcija, kura būs pieejama apskatei Radošajā darbnīcā (Arsenāla II stāvā) līdz 1.jūnijam.
Sakarā ar izstādi plānoti vairāki tematiski pasākumi: Svētdienas sarunas muzejā, starptautiska zinātniska konference, speciālas izglītības programmas bērniem un pieaugušajiem, izdevums Padomjzemes mitoloģija un konferences rakstu krājums 

IZSTĀDE


Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Kolekciju un zinātniskās izpētes nodaļā Arsenāls glabājas Latvijas mākslas 20.gadsimta otrās puses – 21.gadsimta mākslas mantojums – gandrīz 25.000 mākslas darbu. Lielākā daļa no tiem ir radīta padomju periodā. Pēc PSRS sabrukuma un Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanas muzeja speciālisti ir radījuši virkni pētījumu un izstāžu, lai apliecinātu Latvijas piederību Eiropas kultūras telpai. Mūsu pēdējo gadu virziens ir bijis parādīt modernisma esamību latviešu mākslā, tā ir kvalitatīva un interesanta kolekcija, tomēr tikai daļa no mūsu mākslas vēstures un krājumos esošajiem darbiem.


Attālinoties laikā no sociālistiskā reālisma kultūras, tā sāk izraisīt arvien lielāku interesi, jo nu ir pienācis laiks, kad spējam to analizēt plašākā 20.gadsimta pasaules mākslas attīstības skatījumā. 20.gadsimtā Latvijas mākslas vēsture, tāpat kā visas valsts vēsture bijusi pakļauta politiskām pārmaiņām un ietekmēm. Sevišķi tas attiecināms uz padomju laiku (1945 – 1990), kad māksla tika izmantota kā ideoloģisks instruments.

Mīts par laimes pārpilno padomju valsti, kurā tiek celts komunisms, tika uzturēts ar rūpīgi izstrādātiem paņēmieniem, skaidri definētiem mākslas uzdevumiem un noteiktu vajadzīgo tematiku. Šī tematika radīja mitoloģisku priekšstatu par PSRS kā laimes zemi, kur par tās tautu gādā tautu tēvs, kurā mīt heroiski ļaudis, proletariāts ir cilvēces avangards, partija – tautas prāts, gods un sirdsapziņa.


Māksla kā tautsaimniecību stimulējošs instruments tika pakļauta sociālisma celtniecības programmai. Kaut arī drīz vien kļuva skaidrs, ka sapnis par komunismu ir utopija, komunistiskā partija no saviem sociālisma celtniecības plāniem neatkāpās un turpināja tos realizēt ar proletariāta, zemniecības un arī inteliģences rokām. Tika kopti mīti par padomju zemes jauncelsmi.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijā ir plaši pārstāvēta padomju perioda tā mākslas daļa, kas vai nu aiz konjunktūras vai pārliecības attēlo padomju dzīves pozitīvo pusi. Šodien, uzlūkojot šo mākslas kolekciju, atrodam tajā arī neapstrīdamas kvalitātes un ar apbrīnu varam konstatēt mākslinieku talantu un spēju šajos sarežģītajos apstākļos radīt patiesi izcilus mākslas darbus, kas nav pretrunā ne ar mākslas profesionālajiem uzdevumiem, ne valsts politiku.

Pamatekspozīcija LNMM i.z. Arsenāls
/ 11.04. – 07.09.2008 /


Izstādē Padomjzemes mitoloģija skatītājs gūs priekšstatu par padomju okupācijas laika mākslas krasāko izpausmi – tā saucamo sociālistiskā reālisma daiļrades metodi. Izstādē eksponētas latviešu glezniecības klasiķu J.R.Tillberga, E.Kalniņa, O.Skulmes, A.Egles, Ā.Skrides, H.Vīkas, J.Oša, Dž.Skulmes, O.Ābola, E.Iltnera, I.Zariņa, tēlniecības vecmeistaru G.Šķiltera, K.Zemdegas, L.Dzeguzes, M.Zaura, izcilās krievu tēlnieces V.Muhinas un daudzu citu autoru darbi (kopumā ap 120 glezniecības un 50 tēlniecības darbu), kurus sabiedrībai esam atturējušies rādīt jau ļoti ilgu laiku. Šie autori veido Latvijas mākslas vēsturi, taču joprojām viņu 20.gadsimta 2.puses daiļrade nav apskatāma nevienā pastāvīgā ekspozīcijā.

Grafikas ekspozīcija LNMM Radošā darbnīca
/ 11.04. – 01.06.2008 /

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Radošajā darbnīcā – izstāžu zāles Arsenāls II stāvā – būs skatāma grafikas kolekcija. Tās hronoloģiskais diapazons ir 20.gadsimta 40.gadu beigas – 60.gadu sākums. Ekspozīcijā iekļauti tam laikam raksturīgi darbi – vadoņu, revolucionāru, militāru darbinieku, sociālistiskā darba varoņu portreti, sociālistiskās dzīves jauncelsme, „pareizu” literāru darbu ilustrācijas. Līdzīgi citiem mākslas veidiem arī grafikai tika izvirzītas noteiktas, stingras prasības: mākslai jābūt nacionālai pēc formas un sociālistiskai pēc rakstura, tas ir, sižetam jābūt traktētam nacionālās tradīcijās uz sociālistisko ideju bāzes. Tiks eksponēti vairāk kā 30 zīmējumi, litogrāfijas, linogriezumi, oforti.

Izstāde Padomjzemes mitoloģija notiek gadā, kad Latvijā atzīmē deviņdesmito gadskārtu kopš Latvijas kā valsts izveidošanas. Mēs paredzam, ka varētu rasties jautājums, kāpēc gan šīs jubilejas reizē ir jāakcentē tieši padomju perioda māksla, turklāt tā, kas sabalsojas ar sociālismu. Jāatzīst, ka tieši puse no mūsu valsts dzīves pagājusi komunisma jūgā, un šodien bezkaislīgi analizējot totalitārās kultūras mehānismu, mēs iegūstam paradoksālus secinājumus savai šodienai.


Teksts: Elita Ansone


PASĀKUMI


* Gatavojot izstādi tiek veikts plašs pētniecisks darbs. 2008.gada 19. un 20.maijā notiks starptautiska zinātniska konference „Sociālistiskā reālisma mākslas interpretācijas problēmas”. Norises vieta: viesnīca Europa Royale Benjamiņu namā – bijušajā padomju laiku radošo savienību ēkā K.Barona ielā 12, Rīgā.
Plānots, ka 2008.gada beigās tiks publicēts konferences rakstu krājums.


* Izdevniecība Neputns ar izdevumu „Padomjzemes mitoloģija” aizsāk grāmatu sēriju „Studijas bibliotēka”. Pirmā grāmata nāks klajā šī gada aprīļa beigās.


* Izstādes sakarā muzeja speciālisti sagatavojuši īpašus piedāvājumus izglītības programmu ietvaros:
- No 15.aprīļa līdz 16.maijam izstādē tiek organizēts piecu lekciju cikls, kura mērķis ir sniegt padziļinātu izpratni par padomju laika mākslu, sociālistiskā reālisma ideoloģisko raksturu. Īpaši ielūkosimies mītos, kuri tika radīti, lai padomju cilvēks noticētu saulainajai komunistiskajai nākotnei. Tiks stāstīti izstādes Padomjzemes mitoloģija mīti, „Vadoņa sakrālais tēls”, „Mīts par padomju ābolu” (ieskats 1940. – 1950.gadu grafikas ekspozīcijā), „Mīts par laimīgo bērnību” un „Mīts par padomju cilvēka laimi”.


- No 15.aprīļa līdz 5.septembrim izstādē norisinās izglītības programma bērniem Padomjzemes mitoloģija, kur skolēni varēs zīmēt pie gleznu oriģināliem, pašiem veidojot jaunu stāstu un iespējamo sižetisko attīstību, tādējādi mainot gleznas saturu.


- 2008.gada 20. un 27.aprīlī plkst. 15:00 notiks Svētdienas sarunas muzejā, kurās piedalīsies ne tikai kuratori, bet, iespējams, arī pazīstami mākslinieki.

Vairāk informācijas: www.lnmm.lv

Pasākuma ietvaros
11.04.2008 12:00 - 14:00
Preses konference par izstādi "Padomjzemes mitoloģija"
Piektdien, 2008.gada 11.aprīlī, plkst. 12:00 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls notiks preses konference, kurā informēs par vērienīgo izstādi Padomjzemes mitoloģija un plašu pasākumu programmu, kas plānota projekta sakarā.
17.04.2008 11:00 - 13:00
Informatīvais seminārs skolotājiem izstādē "Padomjzemes mitoloģija"

Seminārs paredzēts vizuālās mākslas, mākslas vēstures un kultūras vēstures skolotājiem, kuri vēlas uzlabot savas prasmes mācību darbam muzejā.

20.04.2008 15:00 - 16:30
Svētdienas sarunas muzejā
Svētdien, 2008.gada 20.aprīlī, plkst. 15:00 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls jaunatklātajā izstādē Padomjzemes mitoloģija notiks Svētdienas saruna par tēmu “Latvijas māksla padomju periodā – mīti un realitāte”.
Uz tikšanos ar skatītājiem ir uzaicināta ievērojamā latviešu māksliniece – gleznotāja Džemma Skulme. Sarunu ekspozīcijā vadīs izstādes kuratore Elita Ansone. Aicināti visi interesenti!
27.04.2008 15:00 - 16:30
Svētdienas sarunas muzejā
Svētdien, 2008.gada 27.aprīlī, plkst. 15:00 interesentiem būs iespēja piedalīties Svētdienas sarunā muzejā par padomju laika grafiku (izstādes Padomjzemes mitoloģija kontekstā).
Sarunu ekspozīcijā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles Arsenāls Radošajā darbnīcā (II stāvs, Torņa iela 1, Vecrīga) vadīs izstādes kuratore Valda Knāviņa. Esat laipni gaidīti!