logo
rus eng
Manas vietas
draugiem.lv
Reģistrēties
Kāpēc reģistrēties?
Aizmirsi paroli?
Ātrā pieeja
Naktsmītnes
Rezervējamās naktsmītnes
Pirtis
Ievērojamākās vietas
Pilis un muižas
Atpūta laukos
Telpas svinībām, banketiem
Restorāni, kafejnīcas
Atpūta pie ūdens
Muzeji
Naktsmītnes Rīgā
Informācijas centri
Teātri
Konferencēm un semināriem
Auto noma
Peintbola vietas
Pasākumu kalendārs
Aprīlis
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Maijs
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Rezervē ar atlaidi!
Šobrīd Vietas skatās 119
Viesi - 119
Reģistrētie lietotāji - 0
Sadarbībā ar
Booking
Krievijas Tūrisma Industrijas Savienības Baltijas nodaļa
Worldofbmx.com
Autoorientēšanās
Latvijas Viesn
Slovākijas ceļvedis
Dabas retumu kr
Vidzemes t
Sazinies ar Vietas*lv!
Tālrunis: +371 29111411
e-pasts: [email protected]
Skype vietas_lv
Twitter: vietas
IESAKI ŠO SATURU CITIEM!
Skatīt šīsdienas pasākumus   Atpakaļ
Izstādes

Preses konference par izstādi "Padomjzemes mitoloģija"

Izstāde "Padomjzemes mitoloģija"
Notikuma vieta(-as): Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāle "Arsenāls"
11.04.2008 12:00 - 14:00
Piektdien, 2008.gada 11.aprīlī, plkst. 12:00 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls notiks preses konference, kurā informēs par vērienīgo izstādi Padomjzemes mitoloģija un plašu pasākumu programmu, kas plānota projekta sakarā.
Sagatavot izdrukai
Džemma Skulme "Tautas svētki" 1955. Audekls, eļļa; LNMM kolekcija
Aleksandra Briede "Uz zināšanu augstumiem" 1951. Krāsots ģipsis; LNMM kolekcija
Eduards Kalniņš "Jaunās buras" 1945. Audekls, eļļa; LNMM kolekcija
Saistītas apdzīvotās vietas
Rīga (Pilsēta)
Vecrīga (Pilsētas daļa)

No 2008.gada 11.aprīļa līdz 7.septembrim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls būs skatāma apjomīga izstāde no muzeja krājuma Padomjzemes mitoloģija. Ekspozīcijai atlasīti 200 darbi – gleznas, skulptūras un grafikas, kas atspoguļo sociālistiskā reālisma metodes un ideoloģijas evolūciju Latvijas mākslā no 1945. līdz 1985.gadam.

Preses konferencē piedalās:
– Ginta Gerharde-Upeniece, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktora vietniece zinātniskajā darbā;
– Elita Ansone, izstādes kuratore, mākslas zinātniece, LNMM 20.gs. 2.puses – 21.gs. kolekciju un zinātniskās izpētes nodaļas Arsenāls vadītāja;
– Ilze Putniņa, Valda Knāviņa, Vineta Skalberga un Gundega Cēbere, izstādes darba grupas dalībnieces, mākslas zinātnieces, LNMM kolekciju glabātājas.

20.gadsimtā Latvijas mākslas vēsture, tāpat kā visas valsts vēsture bijusi pakļauta politiskām pārmaiņām un ietekmēm. Sevišķi tas attiecināms uz padomju laiku (1945 – 1990), kad māksla tika izmantota kā ideoloģisks instruments.


Mīts par laimes pārpilno padomju valsti, kurā tiek celts komunisms, tika uzturēts ar rūpīgi izstrādātiem paņēmieniem, skaidri definētiem mākslas uzdevumiem un noteiktu vajadzīgo tematiku. Šī tematika radīja mitoloģisku priekšstatu par PSRS kā laimes zemi, kur par tās tautu gādā tautu tēvs, kurā mīt heroiski ļaudis, proletariāts ir cilvēces avangards, partija – tautas prāts, gods un sirdsapziņa.


Māksla kā tautsaimniecību stimulējošs instruments tika pakļauta sociālisma celtniecības programmai. Kaut arī drīz vien kļuva skaidrs, ka sapnis par komunismu ir utopija, komunistiskā partija no saviem sociālisma celtniecības plāniem neatkāpās un turpināja tos realizēt ar proletariāta, zemniecības un arī inteliģences rokām. Tika kopti mīti par padomju zemes jauncelsmi.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijā ir plaši pārstāvēta padomju perioda tā mākslas daļa, kas vai nu aiz konjunktūras vai pārliecības attēlo padomju dzīves pozitīvo pusi. Šodien, uzlūkojot šo mākslas kolekciju, atrodam tajā arī neapstrīdamas kvalitātes un ar apbrīnu varam konstatēt mākslinieku talantu un spēju šajos sarežģītajos apstākļos radīt patiesi izcilus mākslas darbus, kas nav pretrunā ne ar mākslas profesionālajiem uzdevumiem, ne tā laika valsts politiku.


Izstādē eksponētas latviešu glezniecības klasiķu J.R.Tillberga, E.Kalniņa, O.Skulmes, A.Egles, A.Skrides, H.Vīkas, J.Oša, Dž.Skulmes, O.Ābola, E.Iltnera, I.Zariņa, tēlniecības vecmeistaru G.Šķiltera, K.Zemdegas, L.Dzeguzes, M.Zaura, izcilās krievu tēlnieces V.Muhinas un daudzu citu autoru darbi (kopumā ap 120 glezniecības un 50 tēlniecības darbu), kurus sabiedrība šādā kontekstā nav redzējusi jau ļoti ilgu laiku. Šie autori veido Latvijas mākslas vēsturi, taču joprojām viņu 20.gadsimta 2.puses daiļrade nav apskatāma nevienā pastāvīgā ekspozīcijā.


Pamatekspozīciju turpina grafikas darbu kolekcija, kura būs pieejama apskatei Radošajā darbnīcā (Arsenāla II stāvā) līdz 1.jūnijam. Tās hronoloģiskais diapazons ir 20.gadsimta 40.gadu beigas – 60.gadu sākums. Ekspozīcijā iekļauti tam laikam raksturīgi darbi – vadoņu, revolucionāru, militāru darbinieku, sociālistiskā darba varoņu portreti, sociālistiskās dzīves jauncelsme, „pareizu” literāru darbu ilustrācijas (vairāk kā 30 zīmējumi, litogrāfijas, linogriezumi, oforti).

Sakarā ar izstādi plānoti vairāki tematiski pasākumi: Svētdienas sarunas muzejā, informatīvais seminārs skolotājiem, starptautiska zinātniska konference, speciālas izglītības programmas bērniem un pieaugušajiem, izdevums Padomjzemes mitoloģija un konferences rakstu krājums.


Izstāde būs pieejama publikai oficiālajās svētku dienās 1., 4 un 11.maijā, kā arī Muzeju nakts akcijas laikā 17.maijā. Savukārt Starptautiskajā muzeju dienā 18.maijā visi apmeklētāji varēs aplūkot ekspozīciju bez maksas.

Preses konferences noslēguma daļā paredzēta izstādes apskate, kuras laikā mediju pārstāvjiem būs iespēja intervēt kuratori, fotografēt un filmēt ekspozīciju, kā arī saņemt attēlu CD.

Vairāk informācijas: http://www.lnmm.lv/

Saistītie objekti (skatīt kartē)
Skatīt šīsdienas pasākumus   Atpakaļ
Sezonas jaunums

Reklāma
© 2005-2024 SIA VIETAS Top.LV Rambler Top100