Raksti > Interesanti

Jauns tūrisma ceļvedis „Kurzemes un Zemgales hercogiste”

Autors: Ainārs Radovics
31.07.2007
Tikko iznākušais tūrisma ceļvedis „Kurzemes un Zemgales hercogiste” pārstāv pilnīgi jaunu ceļvežu kategoriju – vēsturiskos ceļvežus. Tajā 368 lappusēs aplūkoti visi līdz mūsdienām saglabājušies objekti, aprakstīti šī laika posma vēstures notikumi, valdnieki un ievērojamākie cilvēki. Lai īpaši izceltu pašu ievērojamāko, septiņi objekti ir nosaukti par septiņiem Kurzemes brīnumiem.
Ceļveža vāks

    Ceļvedis ir sadalīts nodaļās, kuras atbilst mūsdienu Latvijas iedalījumam rajonos. Katram rajonam sniegta karte ar objektiem, visām pilsētām bez mūsdienu ģerboņa vēl pievienots ģerboņa attēls no hercogistes laika. Īpašs jaunums ir arī piecpadsmit informatīvās palīgnodaļas uz tumšāka fona. Tajās īsumā aplūkoti daudzi mazāk zināmi vēstures jautājumi, iespēju robežās tos ilustrējot.
     Speciāli ceļvedim vienotā stilā ir zīmētas 14 rajonu kartes un 16 pilsētu un ēku plāni, kuri veidoti tā, lai tajos ērti būtu orientēties autobraucējiem.
     Galvenā jaunā ceļveža vērtība ir informācijas apjoms. Teksti sniedz plašas ziņas par katru objektu un ir autora ilgu gadu darba rezultāts. Šāds ziņu apkopojums par viena vēstures posma kultūras vērtībām vienā grāmatā ir veikts pirmo reizi. Apzināta ne vien zinātniskā literatūra, bet arī teikas un nostāsti. Pat nekur neceļojot, bet tikai izlasot šo grāmatu, ir iespējams gūt pilnīgu priekšstatu par Kurzemes un Zemgales hercogistes savdabīgo un spilgto kultūru, kam līdzīga nav bijusi nevienā kaimiņvalstī.
     Lai gan šis ir praktiski lietojams ceļvedis, gluži kā leksikonā tajā īsumā pieminēti arī visi ievērojamākie literāti, vēsturnieki, mācītāji, kuri uzsāka latviešu valodas veidošanu, izdeva pirmās grāmatas, sarakstīja pirmos vēstures pētījumus.
     Grāmata ir ilustrēta ar ļoti daudziem attēliem (616 foto), turklāt hercogistes vēsturei tik nozīmīgais gleznu krājums, kas gāja bojā nodegot Jelgavai 1944. gadā, ir atrasts pirmskara preses izdevumu reprodukcijās. Līdz ar to šo grāmatu var uzskatīt par gandrīz vai pilnīgu hercogistes zudušo attēlu apkopojumu.
     Pirmo reizi tūrisma literatūrā jaunajā ceļvedī ir iekļauti daudzi Latvijas muzeju ekspozīcijās redzamie eksponāti, ļaujot katram ceļotājam pašam izvēlēties, ko apmeklēt. Tomēr lielākās Kurzemes baroka bagātības slēpjas aiz baznīcu durvīm, tāpēc sniegti apskatei nepieciešamie telefona numuri. No mūsdienu objektiem ceļvedī ir iekļuvušas tikai naktsmītnes un kafejnīcas, kuru nosaukums saistās ar hercogisti, vai ir ierīkoti tā laikā ēkās.
     Par jaunumu var uzskatīt arī nodaļu „Tūrisma objekti ārpus hercogistes teritorijas”, kurā aplūkoti unikāli eksponāti kaimiņvalstu muzejos un ārpus tiem. Un vēl – par jaunumu var dēvēt arī to, ka ceļvedis ir sarakstīts bez zinātniskiem un administratīviem terminiem, sarežģītos vārdus izskaidrojot un izsakot vienkāršā latviešu valodā.
     Grāmata izdota uz kvalitatīva krītpapīra, ar digitāli apstrādātiem attēliem un iespiesta tepat bijušās hercogistes mazpilsētiņā – Talsos.
     Atklājiet arī jūs brīnumaino Kurzemi un Zemgali!