logo
rus eng
Manas vietas
draugiem.lv
Reģistrēties
Kāpēc reģistrēties?
Aizmirsi paroli?
Ātrā pieeja
Naktsmītnes
Rezervējamās naktsmītnes
Pirtis
Ievērojamākās vietas
Pilis un muižas
Atpūta laukos
Telpas svinībām, banketiem
Restorāni, kafejnīcas
Atpūta pie ūdens
Muzeji
Naktsmītnes Rīgā
Informācijas centri
Teātri
Konferencēm un semināriem
Auto noma
Peintbola vietas
Pasākumu kalendārs
Marts
25 26 27 28 29 30 31
Aprīlis
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Rezervē ar atlaidi!
Šobrīd Vietas skatās 261
Viesi - 261
Reģistrētie lietotāji - 0
Sadarbībā ar
Booking
Krievijas Tūrisma Industrijas Savienības Baltijas nodaļa
Worldofbmx.com
Autoorientēšanās
Latvijas Viesn
Slovākijas ceļvedis
Dabas retumu kr
Vidzemes t
Sazinies ar Vietas*lv!
Tālrunis: +371 29111411
e-pasts: [email protected]
Skype vietas_lv
Twitter: vietas
IESAKI ŠO SATURU CITIEM!
Raksti > Interesanti

Ar interesantu atradumu izstādi noslēdzas Cēsu viduslaiku pils arheoloģiskās izpētes 33.sezona

13.09.2007
Skatīts 2726 reizes
Piektdien, 14.septembrī plkst.15.00 Cēsu Pils dārzā ar informāciju par arheoloģisko izrakumu gaitu un atrasto priekšmetu izstādi noslēgsies 2007.gada Cēsu viduslaiku pils arheoloģiskā izpēte.

Jau 33. sezonu Cēsīs strādā LU Latvijas vēstures institūta arheoloģiskā ekspedīcija Zigrīdas Apalas vadībā. Šī vasara arheoloģiskajai ekspedīcijai bija sevišķi intensīva, jo izpētes darbi notika gan Cēsu viduslaiku pils pagalmā un Jaunajā pilī, gan Cēsu vecpilsētā.

Šovasar Cēsu viduslaiku pilī turpinājās pils pagalma vēsturiskā laukakmeņa bruģa attīrīšana, kas aptver 320 kvadrātmetrus lielu platību. Līdz 1.5 metrus biezajā kultūrslānī, kas sedza bruģi, atrastas apmēram 300 dažādas senlietas, tai skaitā monētas. Senlietu vidū var atzīmēt ar militāro darbību saistītus priekšmetus - svina un dzelzs lodes, arbaleta bultu galus, bruņutērpu sastāvdaļas un ieroču detaļas, kā arī ornamentētas kaula plāksnītes, ar kurām rotāja ieročus. Daļa atradumu saistās ar zirglietām - pakavi, pakavu naglas, iemauktu dzelži, zirgu skrāpji. Atrasti arī dažādi saimniecībā lietoti priekšmeti - bronzas trauku osas, īleni, naži, galodas, atslēgas u.c. Atsevišķu grupu veido dažādi apkalumi un durvju viras. Viens no interesantākajiem atradumiem ir sudraba apzeltīta ausu karotīte. Atrasts arī alus mucas krāns un kaula stabules.
Atrasto 15 monētu vidū ir galvenokārt uz 16.gs. beigām attiecināmi monētu eksemplāri, taču iegūtas arī atsevišķas 15.gs. monētas: Visbijas gods, Livonijas ordeņvalsts Tallinas feniņš un ordeņmestra Bernta fon der Borha vadīšanas laikā (1471 - 1481) Cēsīs kalts šiliņš. Bagātīgā monētu klātbūtne palīdz precizēt kultūrslāņa hronoloģijas jautājumus.

Interesanti atzīmēt, ka šovasar izdevās noskaidrot to, ka pagājušajā gadā pils pagalmā atrastās kāpnes ved aizgruvušā pagrabā, kas atrodas pie pils Dienvidu korpusa ziemeļu sienas. Iespējams, ka tieši šajā pagrabā atrodas meklētā pils aka, jo citviet pagalmā tā pagaidām nav konstatēta.

Cēsu Jaunajā pilī notiek rekonstrukcijas - restaurācijas darbi, kuru laikā arī ir nepieciešama arheoloģiskā uzraudzība. Remontdarbu gaitā atklātas arī vecās ordeņa celtnes konstrukcijas, kas šobrīd tiek arheoloģiski apsekotas un fiksētas. Vienlaikus tiek risināts arī jautājums, ko no vecajām mūra konstrukcijām eksponēt.

Bez tam arheoloģiskā uzraudzība notika arī Cēsu vecpilsētā. Pie Rožu laukuma kanalizācijas ierīkošanas tranšejās iegūti interesanti materiāli par pilsētu viduslaikos. Te 2.4 metru dziļumā atklātas statņu konstrukcijā celtu koka ēku paliekas. Šādas statņu konstrukcijā celtas ēkas parādās 13.gadsimtā līdz ar vācu tautības iedzīvotāju ienākšanu Latvijas teritorijā. Arī Cēsīs atklāto šo divu ēku paliekas attiecināmas uz 13.gadsimtu un ir pašlaik zināmās senākās koka apbūves ēku paliekas Cēsīs. Savukārt tranšejās Cēsu Sv.Jāņa baznīcas tuvumā konstatēti viduslaiku kapsētas apbedījumi. Izvērtējot atrastos kaulus, antropoloģe Gunita Zariņa atzina, ka tie pieder 120 indivīdiem. Kaulu labā saglabātība ļāva noteikt ne tikai mirušo vecumu un dzimuma piederību, bet arī auguma garumu. Konstatēts, ka mirušo skaitā pārsvarā bijuši 172-174 cm gari spēcīgas miesas būves vīrieši, no kuriem apmēram 10 procenti sasnieguši 50-70 gadu vecumu.

Jāpiebilst, ka jau piekto gadu starptautiskās programmas „Leonardo da Vinci" ietvaros Cēsu viduslaiku pils arheoloģiskajā ekspedīcijā strādāja arī studenti no dažādām Lielbritānijas augstskolām un Gotlandes, kā arī Cēsu jaunieši.

 

Informāciju sagatavoja:
Baiba Vītiņa
Vidzemes Vēstures un tūrisma centra
Sabiedrisko attiecību un mārketinga speciāliste
Tālr.: 4127755, 26666365
[email protected]

Saistītie objekti (skatīt kartē)
Ir ko teikt par šo rakstu? (0)
Atpakaļ
Reklāma
© 2005-2024 SIA VIETAS Top.LV Rambler Top100