logo
rus eng
Manas vietas
draugiem.lv
Reģistrēties
Kāpēc reģistrēties?
Aizmirsi paroli?
Ātrā pieeja
Naktsmītnes
Rezervējamās naktsmītnes
Pirtis
Ievērojamākās vietas
Pilis un muižas
Atpūta laukos
Telpas svinībām, banketiem
Restorāni, kafejnīcas
Atpūta pie ūdens
Muzeji
Naktsmītnes Rīgā
Informācijas centri
Teātri
Konferencēm un semināriem
Auto noma
Peintbola vietas
Pasākumu kalendārs
Marts
25 26 27 28 29 30 31
Aprīlis
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Rezervē ar atlaidi!
Šobrīd Vietas skatās 483
Viesi - 483
Reģistrētie lietotāji - 0
Sadarbībā ar
Booking
Krievijas Tūrisma Industrijas Savienības Baltijas nodaļa
Worldofbmx.com
Autoorientēšanās
Latvijas Viesn
Slovākijas ceļvedis
Dabas retumu kr
Vidzemes t
Sazinies ar Vietas*lv!
Tālrunis: +371 29111411
e-pasts: [email protected]
Skype vietas_lv
Twitter: vietas
IESAKI ŠO SATURU CITIEM!
Raksti > Interesanti

Ekspedīcijā Rucavas apkārtnē atklāts unikāls arheoloģijas piemineklis

30.03.2012
Skatīts 2017 reizes
Vakar, 28.martā ekspedīcijā pa senajām kulta vietām Centrālbaltijas INTERREG IV A programmas finansētā projekta “Senās Kulta Vietas - Baltijas Jūras Piekrastes Kopīgā Identitāte” (CULT IDENTITY) ietvaros, Rucavas novadā atklāti trīs līdz šim nezināmi senie kulta akmeņi - bedrīšakmeņi.
Viens no tiem - ar 100 bedrītēm visās redzamajās akmens virsmās, ir unikāls jaunatklāts arheoloģijas piemineklis. Arī divi citi apzinātie bedrīšakmeņi ir īpaši, ar to, ka Sventājas ielejas nogāzē atrodas viens otram tuvu blakus. 

Projekta (Cult Identity) ietvaros tika apsekotas daudz Nīcā un Rucavā zināmās senvietas. Vakarpusē, kad vēl nebija īsti pabeigti pētījumi pie Klaustiņu bedrīšakmens, pienāca ziņa no vietējā iedzīvotāja Arnolda Aigara, ka ekspedīcijai noteikti jāapskata kāds interesants akmens uz lauka pie Rucavas pagasta Vecvisminiem. Rucavietis, kas interesējas par senatni un dabu, šādus akmeņus sauc par „ķīļakmeņiem”, jo tie kā ķīlis rēgojas ārā no zemes un ir nekustināmi bijuši pat padomju meliorācijai.

Unikāls bedrīšakmens ar 100 bedrītēm
Aizbraucot apskatīties akmeni tīrumā pie Vecvisminiem, tas pārsteidza pat pieredzējušus Latvijas Petroglifu centra pētniekus Juri Metumu un Andri Grīnbergu. Uzreiz bija skaidrs, ka tas ir līdz šim nezināms senais kulta akmens ar daudzām bedrītēm. Ar ķērpjiem apaugušā akmens virsmā jau uzreiz bija skaidri redzamas izcilas kvalitātes bedrītes, kuras ir daudz un dažādas. Akmens virszemes apjoms ir apmēram 3 kubikmetri, kas nav pat vietējas nozīmes dižakmens. Taču akmens kultūrvēsturiskā nozīme ir ļoti ievērojama. Rūpīgi izpētot visas akmens virsmas tika konstatēts, ka senie cilvēki tajā ieveidojuši 100 bedrītes. Šāds bedrīšu skaits to ievieto 5 vietā starp visas Latvijas bedrīšakmeņiem. Tikpat nozīmīgi ir tas, ka šis akmens ir ar bedrītēm izraibināts tā, kā neviens cits Latvijā zināmais – no visām pieejamajām pusēm. Ne mazāk pārsteidzošs ir arī fakts, ka jaunatklātais objekts atrodas klajā un līdzenā laukā tikai 36 metrus no ceļa un līdz šim bija palicis nenovērtēts.
Rucavas apkārtne ir ļoti bagāta ar dabas un kultūras mantojumu. Daudzi zina par Rucavas tautastērpu, par bagātīgo folkloras materiālu, kas savākts šajā apkārtnē. Plaši pazīstams ir Leju svētavots. Rucavas novads ir arī ļoti bagāts ar līdz šim jau zināmajiem bedrīšakmeņiem – Pērkonu, Klaustiņu un Gauru bedrīšakmens, divi bedrīšakmeņi Luknē. Tomēr jaunatklātais Vecvisminu bedrīšakmens ir īpaši nozīmīgs. Visos citos Rucavas novada bedrīšakmeņos ieveidoto bedrīšu skaits ir līdz 10 vai nedaudz vairāk, bet Vecvisminos – daudz vairāk nekā visos citos kopā. Tas nozīmē, ka Vecvisminu bedrīšakmens senatnē pirms mūsu ēras, domājams, bijis plašākas apkārtnes kulta vieta un lietots ilgstoši.

Centrālbaltijas INTERREG IV A programmas projekta “CULT IDENTITY” mērķis ir veicināt  tūrisma attīstību projekta aptvertajos reģionos, kā resursu izmantojot senās kulta vietas kā arī nemateriālo kultūras mantojumu, kas saistās ar šiem objektiem. Sadarbojoties ar dažādiem jomas ekspertiem, Kurzemes plānošanas reģions projekta ietvaros plāno apzināt pēc iespējas vairāk senās kulta vietas Kurzemē, kā arī padarīt  tās pieejamākas un saistošākas gan kurzemniekiem, gan arī reģiona viesiem. Vienlaicīgi tiek plānoti šo vietu aizsardzības un saglabāšanas pasākumi, akcentējot senā kultūrvēsturiskā mantojuma vērtību. Projekta “CULT IDENTITY” vadošie partneri ir Rīgas plānošanas reģions, piesaistot Vidzemes un Zemgales plānošanas reģionus. Kā ārvalstu partneri projektā piedalās Igaunijas nodibinājums “Hiite Maja” un Zviedrijas Gavleborgas novada muzejs.

Papildus informācija: 

Andris Grīnbergs
Latvijas Petroglifu centrs
www.petroglifi.lv
T.: 29246928.

Zanda Zeidaka
Projekta vadītāja
Kurzemes plānošanas reģiona administrācija
tel. 67331492, mob. 26310077
www.kurzemesregions.lv 
http://www.facebook.com/Cultidentity 
http://www.youtube.com/watch?v=fIwsPkunIVE

Saistītie objekti (skatīt kartē)
Ir ko teikt par šo rakstu? (0)
Atpakaļ
Reklāma
© 2005-2024 SIA VIETAS Top.LV Rambler Top100