logo
rus eng
Manas vietas
draugiem.lv
Reģistrēties
Kāpēc reģistrēties?
Aizmirsi paroli?
Ātrā pieeja
Naktsmītnes
Rezervējamās naktsmītnes
Pirtis
Ievērojamākās vietas
Pilis un muižas
Atpūta laukos
Telpas svinībām, banketiem
Restorāni, kafejnīcas
Atpūta pie ūdens
Muzeji
Naktsmītnes Rīgā
Informācijas centri
Teātri
Konferencēm un semināriem
Auto noma
Peintbola vietas
Pasākumu kalendārs
Aprīlis
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Maijs
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
Rezervē ar atlaidi!
Šobrīd Vietas skatās 307
Viesi - 307
Reģistrētie lietotāji - 0
Sadarbībā ar
Booking
Krievijas Tūrisma Industrijas Savienības Baltijas nodaļa
Worldofbmx.com
Autoorientēšanās
Latvijas Viesn
Slovākijas ceļvedis
Dabas retumu kr
Vidzemes t
Sazinies ar Vietas*lv!
Tālrunis: +371 29111411
e-pasts: [email protected]
Skype vietas_lv
Twitter: vietas
IESAKI ŠO SATURU CITIEM!
Raksti > Interesanti
Raksts sadarbībā ar
Latvijas Avīze

Pēterbaznīca - dievnams vai muzejs?

Autors: Uldis Rācenis, Latvijas Avīze
25.02.2006
Skatīts 10094 reizes
"Pēterbaznīca ir gluži kā spēļu mantiņa divu spēlētāju rokās."
Rīgas dome un Latvijas evaņģēliski luteriskā baznīca nevar vienoties, kurai pienākas Rīgas Svētā Pētera baznīca. Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vadītā darba grupa, kurai dots uzdevums izstrādāt likumu par Sv. Pētera baznīcu, secinājusi, ka gan LELB, gan Rīgas dome rakstiski paudušas vēlmi būt par Pēterbaznīcas saimniekiem.

Latvijas evaņģēliski luteriskā baznīca, apšaubot Rīgas domes priekšsēdētāja teikto, ka sabiedrības vairākums esot pret baznīcas atdošanu luterāņu draudzei, aicinājusi sabiedrību izteikt atbalstu LELB īpašumtiesību atjaunošanai uz Pēterbaznīcu. Vaicāju mūsu lasītājiem rīdziniekiem, kā īpašumā vajadzētu būt Pēterbaznīcai.

Dzintra Gredzena: "Svētā Pētera baznīcu nevajadzētu atdot luterāņu draudzei. Baznīcai taču ēka kaut kā būs jāuztur. Kur tam ņems naudu? Es nevēlos, lai izveidojas līdzīga situācija kā Dailes teātrī, kad savulaik ēkas pirmajā stāvā pārdeva mašīnas un ierīkoja tirdziņu, lai varētu uzturēt namu. Jau pareizticīgie ir pārņēmuši savā īpašumā lielas Rīgas zemes un nekustamos īpašumus. Esmu pret dažādām privatizēšanām un
īpašumu izdāļāšanu. Neskatoties uz to, ka pati esmu luterāne, es tomēr neticu, ka draudze spēs baznīcai dot kaut ko vairāk nekā pašvaldība. Vai luterāņu draudze spēs uzturēt lielo ēku, Rīgas dome tomēr ir bagātāka. Ja baznīcai būs nepieciešami remonti, dome tos spēs veikt, bet vai luterāņu draudzei pietiks naudas?"
Anna: "Ja luterāņu draudze spēs apsaimniekot Svētā Pētera baznīcu, tad lai ņem. Man liekas, ka tomēr draudzei nepietiks naudas, lai apsaimniekotu lielo baznīcu, jo mūsdienās jau nav tik daudz ļaužu, kas iet uz baznīcu, trūkst ziedotāju. Kad aptrūksies naudas kārtējam remontam, tad luterāņi būs spiesti gaidīt kādu bagātu ārzemju latvieti, kas atbrauktu un samaksātu tēriņus. Katoļiem gan daudz naudas, rau - nesen uzcelta liela baznīca Rīgā. Es piederu Svētā Pāvila luterāņu baznīcas draudzei. Runājot par domes iesaistīšanos Pēterbaznīcas apsaimniekošanā, es gan šaubos, vai arī tur kādam patiesi interesē baznīcas liktenis."

Gunita Kale: "Kādam jau baznīcai ir jāpieder, to nevar dalīt uz pusēm. Man liekas, ka Svētā Pētera baznīcu vienlīdz labi varētu apsaimniekot gan Rīgas dome, gan Latvijas evaņģēliski luteriskā baznīca. Ja draudzei būs liela vēlēšanās, viņi atradīs līdzekļus baznīcas uzturēšanai. Tagad baznīca ir kā spēļu mantiņa divu spēlētāju rokās. Varbūt tomēr labāk Pēterbaznīcu atstāt pilsētas īpašumā, jo pārāk daudz īpašumu tiek izdalīti pa labi un pa kreisi."

Gunārs Vīksna: "Pētera baznīcu vajadzētu apsaimniekot Rīgas domei. Tā tomēr ir pašvaldības organizācija, kas varēs atbalstīt baznīcu, kad tai būs nepieciešami remonti. Latvijas evaņģēliski luteriskā baznīca nevarēs atļauties ēkas remontus. Pēdējo reizi Pēterbaznīcu apmeklēju pirms diviem mēnešiem, kad tur bija zēnu kora koncerts, uzstājās ari solisti. Ēkas stāvokli vērtēju kā pagaidām apmierinošu."
Valda Kleinerte: "Loģiski būtu, ja Svētā Pētera baznīca piederētu draudzei, tas ir, Latvijas evaņģēliski luteriskajai baznīcai. Taču bažas raisa jautājums par ēkas uzturēšanu, domei tomēr ir lielākas iespējas piesaistīt Eiropas Savienības fondu līdzekļus, lai ēku atjaunotu. Es pa baznīcām nestaigāju, jāatzīst, ka ļoti sen neesmu bijusi Pē-terbaznīcā. Tāpēc grūti novērtēt, kādā stāvoklī pašlaik ir baznīca."
Ivars Celms: "Baznīcai jāpieder tikai pilsētai, jo pilsēta ir ieguldījusi tur lielus līdzekļus. Peterbaznīca pēc kara bija grausts, kad nodega, nebija ne torņa, nekā. To jau neatjaunoja baznīca, to atjaunoja valsts. Draudze nevienu santīmu nav ieguldījusi Šajā piemineklī. Tas ir tāds pats variants kā ar "Ave Sol" koncertzāli. Šis nams arī bija grausts, pilsēta to atjaunoja un baznīca paņēma. Tā ir nekaunīga rīcība. Baznīcai jau galu galā pietiek īpašumu. Evaņģēliski luteriskajai baznīcai ir pietiekami īpašumu, kuri dod ienākumus, kāpēc viņiem vajag vēl Pētera baznīcu? Arī Doma baznīcai vajadzēja palikt valsts īpašumā. Kā draudze uzturēs baznīcu? Vai pietiks līdzekļu? Es personīgi pazīstu Pētera baznīcas pārvaldnieci Mariannu Ozoliņu, visu cieņu un cepuri nost viņai. Draudze neko tur nav ieguldījusi."

Kā īpašumā
palikt Pēterbaznīcai?

Saistītie objekti (skatīt kartē)
Pēdējie 10 komentāri
Pēterbaznīcai viennozīmīgi jāpaliek Rīgas Domes īpašumā, jo tā nav parasta baznīca, bet gan liels tūristu apskates objekts, no tā virsotnes var pārredzēt visu Rīgu, un tur bieži ir manīti torņa skata telpā daudzi ārzemnieki-angļi, vācieši, amerikāņi un krievi, tāpēc šai baznīcai ir vajadzīgi daudzi remonti lai tā izkatītos labi! Es uzskatu ka baznīcai jāpaliek Rīgas Domes rokās, jo tā nav tikai baznīca bet arī gluži kā otrs valsts pienumeklis ,arī Doma baznīcai vajadzēja palikt Valsts īpašumam! Kristaps
13.08.2007, 18:11
#2
kas tur ir tik īpa666? certivien
12.01.2007, 15:17
#1
Ir ko teikt par šo rakstu? (2)
Atpakaļ
Reklāma
© 2005-2024 SIA VIETAS Top.LV Rambler Top100