logo
rus eng
Manas vietas
draugiem.lv
Reģistrēties
Kāpēc reģistrēties?
Aizmirsi paroli?
Ātrā pieeja
Naktsmītnes
Rezervējamās naktsmītnes
Pirtis
Ievērojamākās vietas
Pilis un muižas
Atpūta laukos
Telpas svinībām, banketiem
Restorāni, kafejnīcas
Atpūta pie ūdens
Muzeji
Naktsmītnes Rīgā
Informācijas centri
Teātri
Konferencēm un semināriem
Auto noma
Peintbola vietas
Pasākumu kalendārs
Aprīlis
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Maijs
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
Rezervē ar atlaidi!
Šobrīd Vietas skatās 305
Viesi - 305
Reģistrētie lietotāji - 0
Sadarbībā ar
Booking
Krievijas Tūrisma Industrijas Savienības Baltijas nodaļa
Worldofbmx.com
Autoorientēšanās
Latvijas Viesn
Slovākijas ceļvedis
Dabas retumu kr
Vidzemes t
Sazinies ar Vietas*lv!
Tālrunis: +371 29111411
e-pasts: [email protected]
Skype vietas_lv
Twitter: vietas
IESAKI ŠO SATURU CITIEM!
Raksti > Vide

Kūlas dedzināšanai - nē!

Autors: GNP
10.05.2006
Skatīts 6827 reizes
Gaujas Nacionālā parka administrācija aicina iedzīvotājus nededzināt kūlu!
Līdz ar pavasara atnākšanu pļavās un rudenī nenokoptajos laukos atkal ir sākuši darboties kūlas dedzinātāji. Kūlas un pērnās zāles dedzinātāju skaits ar katru gadu, diemžēl, pieaug. Par to, cik lielu postu kūlas dedzināšana nodara, televīzija, radio un avīzes atgādina ik dienas.

Diemžēl arī Gaujas nacionālajā parkā šī problēma ir nopietna un šobrīd arī ļoti aktuāla. Sen ir zināms, ka dedzināšanas laikā sadeg ne tikai kukaiņi, vardes un cita dzīvā radība, kas tuvojoties pavasarim kļūst aktīva, bet cieš arī cilvēki, viņu saimniecības ēkas, mājas un mežs. Ja uguns iekļūst sausajās niedrēs, mirt nākas daudziem putniem, kuriem niedrājs ir ligzdošanas vieta. Visapkārt esošie gruzdošās zāles izraisītie kodīgie dūmi spēcīgi piesārņo gaisu. Vislielākais ļaunums tiek nodarīts, dedzinot kūlu lielās platībās, jo uguns kļūst nekontrolējama. Šajā trakojošās uguns lokā iekļuvušajiem dzīvniekiem nav izredzes izglābties un izdzīvot.

Tāpat melni izdegušais klajums nevienam neizraisa pozitīvas emocijas un neuzlabo ainavu. Argumenti par apkārtnes un lauku sakopšanu šeit nav vietā, jo garie, pērno nezāļu stublāji tāpat nesadeg. Turklāt arī augsnei un laukiem tas par labu nenāk – augsnē samazinās barības vielu daudzums un auglība, jo radušos pelnu vērtība ir niecīga.

Diemžēl, tikai ar skaidrošanu šo vēlmi dedzināt nav iespējams apturēt. Tāpēc Gaujas nacionālā parka administrācijas vides inspektori regulāri apseko un uzrauga teritoriju, brīdina un soda pārkāpējus. Gaujas nacionālā parka dabas lieguma zonā pērnās zāles, niedru un rugāju dedzināšana nav atļauta. Par kūlas dedzināšanu vainīgajam draud administratīvais naudas sods - fiziskām personām līdz piecsimt latiem, bet juridiskajām personām līdz tūkstoš latiem. Turklāt vainīgajam jāsedz gan kūlas dedzināšanas rezultātā izraisītā ugunsgrēka dzēšanas izdevumi, gan dabai nodarītie zaudējumi. Nereti kūlas ugunsgrēka dzēšana ir sarežģīts un fiziski smags darbs. Brigāde, kas dzēš šādu ugunsgrēku, nevar vienlaicīgi piedalīties cita, iespējams, daudz bīstamāka ugunsgrēka dzēšanā.

Jāatgādina, ka katrs zemes īpašnieks vai lietotājs ir atbildīgs par savā īpašumā notiekošo, arī tad, ja normatīvo aktu pārkāpumu viņa īpašumā ir izdarījis kāds cits. Tāpēc īpašniekiem pašiem vajadzētu pievērst lielāku uzmanību sava īpašuma uzraudzībai, lai citu personu dēļ nerastos kaitējums jums un jūsu īpašumam.

Labāk būtu iztikt bez aizrādījumiem, protokoliem un sodiem, izprast un saudzēt dabas vērtības. Par nenopļautām pļavām un nenovāktiem laukiem vajadzētu domāt vēlākais agrā rudenī, kad vēl ir iespējams sakopt pļavas, tīrumus un ceļmalas, un nevis tagad, kad ir nokusis sniegs un acīm paveras neglīts skats. Pamatots ir iebildums par to, ka šādiem darbiem pietrūkst naudas, taču kūlas dedzināšana un tās radītais nosacītais efekts neatsver iespējamos riskus un kaitējumu dabai.
Ir ko teikt par šo rakstu? (0)
Atpakaļ
Reklāma
© 2005-2024 SIA VIETAS Top.LV Rambler Top100