logo
rus eng
Manas vietas
draugiem.lv
Reģistrēties
Kāpēc reģistrēties?
Aizmirsi paroli?
Ātrā pieeja
Naktsmītnes
Rezervējamās naktsmītnes
Pirtis
Ievērojamākās vietas
Pilis un muižas
Atpūta laukos
Telpas svinībām, banketiem
Restorāni, kafejnīcas
Atpūta pie ūdens
Muzeji
Naktsmītnes Rīgā
Informācijas centri
Teātri
Konferencēm un semināriem
Auto noma
Peintbola vietas
Pasākumu kalendārs
Marts
25 26 27 28 29 30 31
Aprīlis
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Rezervē ar atlaidi!
Šobrīd Vietas skatās 272
Viesi - 272
Reģistrētie lietotāji - 0
Sadarbībā ar
Booking
Krievijas Tūrisma Industrijas Savienības Baltijas nodaļa
Worldofbmx.com
Autoorientēšanās
Latvijas Viesn
Slovākijas ceļvedis
Dabas retumu kr
Vidzemes t
Sazinies ar Vietas*lv!
Tālrunis: +371 29111411
e-pasts: [email protected]
Skype vietas_lv
Twitter: vietas
IESAKI ŠO SATURU CITIEM!
Raksti > Interesanti

Ūdenstūrisms atkal modes lieta

Autors: Vidzemes radio 3
25.05.2006
Skatīts 3981 reizi
Ūdenstūristi Latvijā pieprasa aizvien īsākus laivu braucienus un daudz ērtību un servisa, Strenčos notiekošajā seminārā par ūdenstūrismu informēja ūdenstūrisma uzņēmēji.

Aktīvā tūrisma centra "Eži" pārstāve un Vidzemes augstskolas lektore Ilze Grīnfelde informēja, ka ceļošana ar laivām kļūst par modes lietu, to saviem darbiniekiem organizē daudzi uzņēmumi. Ir arī individuālie ceļotāji, kas maršrutus izveido paši, nepieciešamo informāciju sameklējot internetā. Savukārt pie upēm lielākoties ir maz tūristiem piemērotas infrastruktūras un tā ir nedroša.
Daudzviet arī gandrīz neiespējami ir nokļūt no laivas krastā. Grīnfelde piebilda, ka tūrisma uzņēmēju vidū Latvijā ir laba sadarbība, taču grūtības ir panākt sapratni tūrisma jomā starp pašvaldībām, uzņēmējiem un nevalstiskajām organizācijām.

Aizvien vairāk tūristu pieprasa labu servisu pie upēm - ēdināšanu un naktsmītnes.

Tūrisma centra "Žagarkalns" direktors Juris Žagars savukārt piebilda, ka ūdenstūrisms tā sezonalitātes dēļ nevar būt uzņēmuma vienīgais nodarbošanās veids, kā arī šajā biznesā pieprasījums parasti ir sprādzienveidīgs - vasarās pāris nedēļas nogalēs iznomāt laivas vēlas ļoti daudz cilvēku, bet pārējā laikā klientu aktivitāte ir salīdzinoši neliela. Tāpat laivošana un pieprasījums pēc peldlīdzekļiem ir ļoti atkarīgs no laika apstākļiem.

"Žagarkalns" ar ūdenstūrismu sācis nodarboties pirms pieciem gadiem, lai nodrošinātu uzņēmuma darbiniekus arī vasarā, kad nav slēpošanas sezonas. Ik gadu laivošanas biznesa daļa uzņēmumā pieaug par 10 -15%. Žagars atzīmēja, ka vispopulārākais pārvietošanās līdzeklis upēs ir kanoe laivas, plosti un katamarāni, bet aizvien mazāk pieprasītas ir gumijas laivas. Tūristi firmās pieprasa aizvien īsākus laivu braucienus un vēlas tos kombinēt ar citiem tūrisma vai atpūtas veidiem.

Uzņēmējs pastāstīja, ka "Žagarkalnā" izveidotajā neoficiālajā tūristu "klasifikatorā" ūdenstūristi tiek dalīti trīs grupās. Pirmā grupa ir "regulārie" tūristi, kas nenodara ļaunu dabai, laivu braucienos dodas regulāri ik gadu. Šai grupai pieder ģimenes, kas iecienījušas ūdenstūrismu un ārvalstu ceļotāji. Otra grupa ir "neitrālie" laivotāji - nedaudzie ekotūristi un romantiski noskaņoti ceļotāji, kas pārsvarā pārvietojas divatā. Trešā grupa ir "sliktie" tūristi, pie kuriem pieder nepacietīgie, kas laivā nespēj uzturēties vairāk par pāris stundām, laivošanas iesācēji, kas ierodas uz braucienu nepiemērotā apģērbā, brīnās par odiem uz ūdens. Trešā grupa, kas tiek raksturota negatīvi, ir cilvēki, kas ceļojumā dodas ar mērķi piedzerties. Uzņēmējuprāt, slikti ir arī "pašdarbnieki", kas ceļā dodas ar nedrošām laivām, posta upes krastus, demolē atpūtas vietas un citādi kaitē videi un izveidotajai tūrisma infrastruktūrai.

Kompleksa "Baiļi" īpašnieks Valdis Vanags savukārt norādīja, ka Latvijā liela problēma ūdenstūrisma attīstībai ir cilvēku neaudzinātība un neapzinīgums, kuru dēļ ar atkritumiem tiek piesārņoti upju krasti. Viņš pats šā aspekta dēļ organizē tikai braucienus ar pavadoni, kas uzmana, lai tūristi pēc sevis neatstātu atkritumus un nenodarītu postu videi.

Saistītie objekti (skatīt kartē)
Ir ko teikt par šo rakstu? (0)
Atpakaļ
Reklāma
© 2005-2024 SIA VIETAS Top.LV Rambler Top100