Raksti > Interesanti

Daži padomi labām fotogrāfijām

Autors: www.kodak.com
11.08.2006
Vai vēlies vēl labākas fotobildes? Tam nepieciešams - nedaudz zināšanu un pieredzes. Turpinājumā, izlasi dažus padomus, tad ņem savu kameru un sāc savu ceļu uz vēl labākiem fotodarbiem.

Top 10 padomi labāku bilžu uzņemšanai:
 

  • Izvēlies vienmērīgu fonu
  • Lieto zibspuldzi ārtelpās
  • Nebaidies pietuvoties
  • Nobīdi objektu sāņus 
  • Zini savas zibspuldzes jaudu
  • Vēro gaismu
  • Nobildē kādu vertikālu bildi
     


Izvēlies vienmērīgu fonu

Pietiekami vienmērīgs fons labāk izceļ fotografējamo objektu. Kad vēro objektu caur objektīva aci, centies izpētīt situāciju ap objektu. Pārliecinies, lai kāds fona objekts ar mērķa objektu neveido smieklīgas kombinācijas. Piemēram: aizmugurē esošā automašīna lien laukā pa tava kolēģa ausi, jeb laterna aug no viņa galvas.


Lieto zibspuldzi ārtelpās

Spoža saule var radīt nepievilcīgu ēnu objektam tieši no tās puses, kur tev jābildē. Samazini ēnu izmantojot zibspuldzi. Saulainā dienā droši vari atstat zibspuldzi ieslēgtu. Ja bildē ar digitālu kameru, ieteicams pārbaudīt rezultātu.
 
Nebaidies pietuvoties

Ja objekts nav visai liels, un tā ārejās detaļas nav īpaši nozīmīgas, nebaidies ar to aizpildīt visu attēla lauku. Katra ziņā, nebaidies izmēģināt dažadus attālumus, kamēr atrodi labāko attēla laukuma aizpildījumu un kompozīciju.  

Nobīdi objektu sāņus 

Nobīdot objektu kādu trešdaļu no centra, attēls kļūs interesantāks un tas pastāstīs vairāk arī par vidi, kurā objekts atrodas. Atceries! Ja tavam fotoaparātam ir autofokuss, tad fokuss jānofiksē uz objektu un tikai tad tas jānovērš no centra.


Zini savas zibspuldzes jaudu

Iepazīsties kameras instrukcijā ar zibspuldes jaudu, jo vairums digitālo kameru izgaismo objektu ne tālāk par 5m. Fotografējot attālākus bjektus, zibspuldze var nebūt efektīva un attēlam nebūs gaidītā rezultāta.
 
 
Vēro gaismu

Gaisma ir ļoti svarīga komponente. Tā iespaido jebkura objekta attēlojumu bildē.  Ja ēnas padara objektu bildē nepievilcīgu, pat smieklīgu, jeb izceļ ta trūkumus, nebaidies mainīt savu pozīciju, jeb pārvietot pašu objektu. 

Fotografējot ainavas,  pamēģini fotografēt rīta vai vakara pusē, kad saule ir zemāka un veido izteiksmīgākas ēnas gar pauguriem un mežiem. Arī krāsas būs siltākas.

Nofotografē kādu vertikālu attēlu

Gandrīz visa veida priekšmeti izskatās labāk vertikālās bildēs - sākot no bākas stāvkrasta malā, beidzot ar Eifeļa torni vai Tavu 4-gadīgo atvasi, kas sniedzas pakaļ ābolam. Tāpēc, droši pamēģini arī variantu ar vertikālu kompozīciju.