logo
rus eng
Manas vietas
draugiem.lv
Reģistrēties
Kāpēc reģistrēties?
Aizmirsi paroli?
Ātrā pieeja
Naktsmītnes
Rezervējamās naktsmītnes
Pirtis
Ievērojamākās vietas
Pilis un muižas
Atpūta laukos
Telpas svinībām, banketiem
Restorāni, kafejnīcas
Atpūta pie ūdens
Muzeji
Naktsmītnes Rīgā
Informācijas centri
Teātri
Konferencēm un semināriem
Auto noma
Peintbola vietas
Pasākumu kalendārs
Marts
25 26 27 28 29 30 31
Aprīlis
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Rezervē ar atlaidi!
Šobrīd Vietas skatās 186
Viesi - 186
Reģistrētie lietotāji - 0
Sadarbībā ar
Booking
Krievijas Tūrisma Industrijas Savienības Baltijas nodaļa
Worldofbmx.com
Autoorientēšanās
Latvijas Viesn
Slovākijas ceļvedis
Dabas retumu kr
Vidzemes t
Sazinies ar Vietas*lv!
Tālrunis: +371 29111411
e-pasts: [email protected]
Skype vietas_lv
Twitter: vietas
IESAKI ŠO SATURU CITIEM!
Skatīt lielajā interaktīvajā kartē

Ragana

(Ragana, Raganas, Рагана)
Rīgas reģ. > Krimuldas nov. > Krimuldas pag.
Tūrisma informācija
Siguldas novada TIC (Sigulda, Raiņa iela 3)
Pašvaldības
Krimuldas novada dome (Krimuldas pag., Ragana, Parka iela 1 )

Apraksts

Līdz 19.gs otrajai pusei šeit atradās Engelhartes zirgu pasta stacija, ko likvidēja pēc dzelzceļa izbūves. Par vietas nosaukumu stāsta vairākas teikas:

Viena no tām vēstī, ka šeit strādājusi ļoti skaista krodziniece. Viņas dēļ ciema vīri nodzēruši savu beidzamo grasi, tādēļ ciema sievas iesaukušas krodzinieci par raganu. Cita teika stāsta, ka reiz krogā ciemojies pats velns. Garo asti noslēpis biksēs, bet ragus - zem cepures. No klātesošajiem vienīgi krodziniece pazinusi atnācējā velnu, taču devusi tam ēst un dzert, neprasot samaksu. Kad velns bijis krietni iereibis, viņa norāvusi velnam cepuri. Pazinuši ciemiņu, krogus viesi sakuši šo dauzīt. Tas, steigā, izrāvis durvis ar visām eņģēm, metās prom. Ļaudis izbrīnīti par to, ka krodziniece vienīgā pazinusi velnu, iesaukuši to par raganu.

Pēdējie 10 komentāri
#1 JnisRubns — 24.02.2009, 09:44
Interesanti, kurš piedāvājis šādu - NEDZIRDĒTU - variantu aprakstam par Raganu (apdzīvotu vietu)? Dzīvoju gan tikai 29 gadus šai vietā, bet nekad tik \"prastu\" (vienkāršotu) teiku vai nostāstu neesmu dzirdējis..... Esmu vedis kopā ar jaunajiem valsts ugunsdzēsējiem visā Eiropā pilnīgi citu teiku, kas, šķiet, tiešām varēja būt un notikt!
\"Kādreiz zirgu maiņas vietā un krogū, kas krustcelēs uz ziemeļiem un dienvidiem, rietumiem un austrumiem netālu no Kubiseles, saimniekojis kāds poļu pans, kura skaistā, ugunīgā meita viesus uzņēmusi kā krogus meita.Pēc izdevīgas tirdzniecības, atgriežoties mājās, kupči piestājuši šai iecienītajā atpūtas vietā, lai smeltos spēkus, iedzertu kādu graķīti \"dzimtenīti\" un tālākam ceļam nomainītu zirgus! Ktaram kupcim kaut kur svārkā atradās nuķītis ar ietirgoto, kas vilināt vilināja panu. Viņš lika meitai uzdziedāt, uzdejot, paēdināt un... piedzirdīt viesi, pieberot miega zāles. Kamēr kupcis dziļā miegā baudīja atpūtu, krogus papus \"aptīrīja\" gulētāju, nuķītī saberot sīkus akmentiņus. No rīta saimnieks lielā steigā modināja garāmbraucēju un mudināja doties ceļā, jo \"saulīte pa zemes virsu staigā un ceļš ir tāls\"! Pārradies mājās, kupcis konstatēja, ka ietirgotais pazudis..., bet kupciene uzstājīgi prasīja, kurā \"krogū nodzēri\"? Ar laiku viss nācis gaismā un kupču sievas sataisījušās braukt \"to raganu bendēt nost\". Tās pārģērbušās par kupčiem, ieradušās krogū un matījušas, ka vīri taisnību runā. Tai pašā naktī sievas sagūstījušas sarkanmati krogus meitu un nogalinājušas, bet līķi apglabājušas turpat netālā mastu priežu vērī zem kādas staltas \"mastinieces\". No tā laika garām braucēji šo krogu nosaukuši par RAGANU. \"Nu tur, kur tā ragana nokauta... Nu tur, kur tā skaistā ragana kupčus aplaupīja...\" Visas apkārtējās priedes nocirstas, zeme ar laiku sakopta, tikai viena priede zem kuras guļ poļu pana skaistā meita palikusi. 1998.gadā virs Raganas plosījās, šķiet, gadsimta negaiss, kura laikā zibens iespēra vienīgajā priedē tīruma vidū un vējš to nolauza. Palika tāds priedes stumbenis, bet nevienam, pat zemes īpašniekam, nav ienācis prātā to nozāģēt, jo lāst, kas pārlikts ragania var nākt pāri arī priedes iznīcinātājam.....
.....Dažādos laikos, it sevišķi Padomju laika noslēguma fāzē, pagasta dažādās sēdēs ir mēģināts rosināt RAGANAS nosaukuma nomaiņu pret citu! It sevišķi ienācēji! Kā tik viņi nemēģināja mainīt ..., bet \"ieziemieši\" un pat mēs, citi ienācēji, esam saglabājuši šo vārdu un ceru, ka tas paliks vēl ilgi pēc mums!
...\"Man lūdzu biļetīti līdz sievasmātei/vīramātei!\" Šāds lūgums tūlīt pat jebkurā caurbraucošajā autobusā tiek apmierināts bez papildus jautājuma: \"Kur tāda pietura? \" Pat Rīgas SAO liela daļa meiteņu kasēs zina, kur jābrauc biļetes prasītājam!
LAIKA ZIŅAS RAGANA
© 2005-2024 SIA VIETAS Top.LV Rambler Top100