Alsunga

Kurzemes reģ. > Alsungas nov.
Mājas lapa: www.alsunga.lv
Apraksts

Alsunga ( senāk- Alšvanga ) atrodas Kuldīgas rajona R daļā 30 km no Kuldīgas.
Kauliņa (lejtecē- Sudmalupe) - Užavas labā pieteka Kuldīgas rajona austrumu daļā. Garums- 26 km, baseins- 84 km2, kritums- 67 m.
Kauliņa iztek no nelielā Ērkuļa ezera (6,4 ha) Rietumkursas augstienē un 9 km tek ziemeļu virzienā cauri dīķiem un ezeriņiem. Netālu no Pinku ezera upe pagriežas uz rietumiem; gultne- līkumaina. Regulēti posmi ir tikai lejpus Almales un Kauliņas lejtecē. Alsungā upē ir dzirnavezers (9,6 ha). Lejtece Piejūras zemienē. Kauliņa ietek Užavā 3,5 km uz ziemeļrietumiem no Alsungas.
Alsunga kā sens kuršu zemes Bandavas novads rakstītajos avotos pirmo reizi minēta jau 1230. gadā pāvesta legāta līgumā ar kuršiem. Apmēram trīs gadsimtus tā ietilpa Livonijas ordeņa valsts teritorijā. 1372. g. Alsungā uzcēla mūra pili, kurā apmetās Kuldīgas komturam padotais ordeņa forgts. Līdz mūsdienām saglabājusies tikai daļa pils korpusa un pagrabu.
Starp pili un katoļu baznīcu atrodas kuršu pilskalns - Dižgabalkalns.
Ievērojamākais arhitektūras piemineklis Alsungā ir Sv. Miķeļa baznīca, kas celta 1567. gadā pārejas laikmetā no vēlīnās gotikas uz baroku.
Vietējos iedzīvotājus dēvē par suitiem.
Ciemata tiesības piešķirtas 1950. gadā, 1950. - 1956. tā bija rajona centrs.
Alsungas novadā ilgi saglabājās etnogrāfiskās īpatnības ( tērpi, instrumenti, paražas ). Šeit ir arī senā suitu novada ( Jūrkalne, Gudenieki ) centrs. 1623. gadā Alsungas īpašnieks J. U. Šverins novadā ieviesis katoļticību.

Pašvaldības
Alsungas novada dome (Kurzemes reģ., Alsungas nov., Alsunga, Pils iela 1 )
Objektu kategorijas šajā teritorijā
Apskate, ekskursijas 2
Ēdināšana 1
Iestādes, organizācijas 1
Kultūrvēsture 1
Reliģija, kults 1
Satiksme, sakari 1
Veselībai 1
Skatīt visus objektus teritorijā (Alsunga)   
Apskates objekti
Alsungas Sv. Miķeļa Romas katoļu baznīca
Ievērojamākais apskates objekts Alsungā. Celta 1567. gadā vēlīnās gotikas un baroka pārejas laikmetā. Katoļu cenrts luteriskā Kurzemē. Baznīca pabeigta 1623. gadā. 1882. gadā ir izveidots_
Alsungas Ordeņpils
Tās vecākā daļa ( D korpusa centrālā daļa, kam mūra biezums ir līdz 2,3 metriem ) celta 14. gs., aizsargtorņi un pārējās būves - 15. - 18. gs., R korpusa otrais stāvs - 1938. gadā. No 1573._
"Žibgravas" veselības taka
Dabas taka iepazīstina ar senām un aizraujošām suitu tradīcijām, sākas pie Kauliņas ietekas Alsungas ezerā pie  "Suitu akmens". Tās garums aptuveni 2,5 km.