Alūksne

Vidzemes reģ. > Alūksnes nov.
Iedzīvotāju skaits: 9512
Platība: 14.2 km2
Mājas lapa: www.aluksne.lv
Apraksts

Paugurainā reljefa dēļ Alūksne ir visaugstak novietotā Latvijas pilsēta - aptuveni 200 m virs jūras līmeņa. Alūksnes teritorija bijusi apdzīvota jau 2.g.t. pr.Kr. Sirmā senatnē šo apvidu apdzīvoja somu un igauņu (līvu) ciltis, bet 8.-12.gs. - letgaļu ciltis, tādēļ pastāv uzskats, ka pilsētas nosaukums cēlies no latgaļu cilmes vārda "olūksna" - avotaina vieta mežā. 13.gs. tā ietilpa letgaļu valstiskajā veidojumā Atzelē. Vēstures dokumentos Alūksne pieminēta jau 1284.gadā - Pleskavas I un II hronikā zem nosaukuma "Alyst" un "Volyst".

1342.gadā Livonijas ordenis mestra Burharda forn Dreilevana vadībā pabeidza mūra pils celtniecību gleznainā Alūksnes ezera salā. Par godu tam, ka pils tika iesvētīta Marijas pasludināšanas dienā - 25.martā, vietai tika dots vāciskais nosaukums - Marienburg jeb Marienburga. Uz Alūksni no Atzeles pārcēla komtura sēdekli. Vienlaikus tā kļuva par svarīgu tirdzniecības centru - te atradās ordeņa kažokādu noliktavas, tirgotāji varēja šeit pārnakšņot un salīgt ceļvežus.

Livonijas kara laikā 1560.gadā pili sagrāba krievu cara Ivana Bargā karaspēks, bet turpmākajos gados pils gāja "no rokas rokā" - te pabijuši gan krievi, gan poļi, gan vācieši, gan zviedri, vairākkārt nopostot arī senlatviešu apdzīvotās vietas. Pēc 1661. gada miera līguma Alūksnes pili apsaimniekoja zviedri. 1680.gadā gan pils, gan Alūksnes pilsēta tika nocietinātas. Šajā laikā Vidzemē valdīja Zviedrijas karalis Kārlis XI, kas vēlējās uzlabot zemnieku stāvokli, gādājot par skolām un baznīcām.

Alūksne ir ievērojam arī ar to, ka ar šo pilsētu saistās E.Glika, vācu mācītāja, literāta un pedagoga darbību. Tieši šeit viņš 1685.gadā  pārtulkoja Jauno derību, bet 1689.gadā Veco derību.

Šis vēsturiskais notikums - Bībele ar tās pārtulkošanas gadaskaitli - attēlots Alūksnes ģērbonī.

1702. gadā Ziemeļu kara laikā Alūksni ieņēma Šeremetjeva komandētais krievu karaspēks - pils tika uzspridzināta, bet pilsētiņa - nodedzināta. Pēc 1721. gada miera līguma parakstīšanas šī teritorija nonāca Krievijas atkarībā uz 200 gadiem. 1750. gadā Krievijas ķeizariene Elizabete Alūksni atdāvināja savam kancleram grāfam Voroncovam, bet tas to pārdeva slepenpadomniekam, baronam Otto Hermanim fon Fītinghofam.

Alūksnes uzplaukums sākās 1861.gadā, kad muižas īpašniek atvēlēja zemi miesta apbūvei, bet sevišķi - pēc 1903.gada, kad izbūvēja šaursliežu dzelzceļu Stukmaņi - Gulbena - Alūksne - Valka.

Pirmās neatkarīgās Latvijas laikā Alūksne bija lielākā Valkas apriņķa pilsēta un svarīgs Malienas ekonomiskās, kultūras un sabiedriskās dzīves centrs. Pilsētas tiesības Alūksne ieguva 1920. gadā.

Pašvaldības
Alūksnes novada pašvaldība (Alūksne, Dārza iela 11 )
Objektu kategorijas šajā teritorijā
Aktīvā atpūta, sports 1
Apskate, ekskursijas 19
Daba 5
Ēdināšana 9
Iestādes, organizācijas 5
Izklaide 2
Kultūrvēsture 11
Naktsmītnes 7
Nauda 1
Pakalpojumi, resursi 1
Reliģija, kults 7
Satiksme, sakari 4
Tirdzniecība 6
Transportam 4
Veselībai 5
Skatīt visus objektus teritorijā (Alūksne)   
Pēdējie raksti
Personības
Ernsts Gliks (1652-1705) (4)
Apskates objekti
Alūksnes Sv. Bonifācija Romas katoļu baznīca
Alūksnes katoļu dievnams iesvētīts 2001.gadā. Ēkas arhitekts A.Krusts, atsacījies no Latvijas baznīcu arhitektūrā viesbiežāk sastopamā garenplāna un torņa ēkas galvenajā fasādē, kas ļauj_
Alūksnes muižas parks
Parka pirmsākumi saistāmi ar 18.gs otro pusi, kad Alūksnes teritoriju ieguvis Oto Hermanis fon Fītinghofs - Šēls. Parka iekārtošanā dalību ņēmuši pazīstami tā laika arhitekti, mākslas amatnieki_
Marijas sala (Pils sala)
Ernsta Glika bībeles muzejs
Livonijas ordeņa pilsdrupas
Pils celta 1342.gadā Livonijas ordeņa mestra Burharda fon Dreilēvena laikā Alūksnes ezera lielākajā salā.
Cietoksnis ar 1,85m bieziem laukakmens mūriem un 8 torņiem bijis viens no ordeņa stiprākajiem_
Saules tilts
Glika ozoli
1685.gadā E. Gliks - vācu mācītājs, literāts un pedagogs, pārtulkoja Jauno derību, bet 1689.gadā - Veco derību. Par piemiņu paveiktajam darbam, viņš muižas parkā, pretim dzīvojamai_