Cēsis

Vidzemes reģ. > Cēsu nov.
Iedzīvotāju skaits: 18679
Platība: 19,280 km2
Mājas lapa: www.cesis.lv
Apraksts

Vēstures avotos Cēsu nosaukums pirmo reizi minēts 1206. g. Latviešu Indriķa  Livonijas hronikā, bet pilsētas pimssākumi meklējami Riekstu kalnā, kur 11. - 13. gs. atradusies vendu koka pils. Vendu vārds devis pilsētai vācisko nosaukumu Wenden. Ap 1209. g. vācu bruņinieki sāka celt mūra pili, kas kļuva par zemju pārvaldes centru Livonijā. No 1239. līdz 1562. g. tajā atradās Livonijas ordeņa mestru rezidence. Vēstures dokumentos Cēsis kā pilsēta pirmo reizi minēta 1323.gadā. Izdevīgā ģeogrāfiskā stāvokļa dēļ 14.gs. beigās-15.gs. sākumā Cēsis ieņēma arvien nozīmīgāku vietu tirdzniecībā, kļūstot par Hanzas savienības locekli. Īpašu uzplaukumu pilsēta piedzīvoja 15.-116 gs., kad Livonijas ordeņa mestrs Valters fon Pletenbergs paplašināja un nostiprināja pili, cenšoties izveidot Cēsis par ordeņvalsts galvaspilsētu. Cēsis ir viena no Latvijas pilsētām, kuru līdz pat 16.gs. vidum karos neizpostīja, taču Krievijas impērijas augstmaņu valdīšana 17.gs. begās-18.gs. sākumā, kā arī 1748.gada ugunsgrēks noveda Cēsis līdz pilnīgam panīkumam, no kura tās atspirga tikai pamazām. Ātrāka attīstība sākās līz ar Cēsu - Drabešū šosejas izbūvi 1868.gadā, kas savienoja Cēsis ar Rīgas - Pleskavas šoseju, kā arī Rīgas - Valkas dzelzceļa līnijas atklāšanu 1889.gadā.

Mūsdienās Cēsis tūristus piesaista ar savu viduslaiku apbūvi un tā laika izjūtām. Šī ir viena no vecākajām Latvijas pilsētām, kurā no viduslaikiem saglabājies sākotnējais ielu tīkls, nocietinājumu mūra fragmenti, kā arī senākās mūra celtnes Ziemeļvidzemē - Livonijas ordeņa pils un Sv.Jāņa baznīca.

Tūrisma informācija
Cēsu TIC (Cēsis, Pils laukums 9)
Pašvaldības
Cēsu novada pašvaldība (Cēsis, Raunas iela 4 )
Šajā teritorijā / apdzīvotā vietā atrodas
Objektu kategorijas šajā teritorijā
Aktīvā atpūta, sports 7
Apskate, ekskursijas 26
Daba 11
Ēdināšana 28
Iestādes, organizācijas 4
Izklaide 3
Kultūrvēsture 7
Naktsmītnes 18
Nauda 7
Pakalpojumi, resursi 4
Reliģija, kults 6
Satiksme, sakari 4
Skaistumam 12
Tirdzniecība 8
Transportam 6
Veselībai 7
Skatīt visus objektus teritorijā (Cēsis)   
Pēdējie raksti
Vēsture
Cēsu Sv.Jāņa baznīca (Cēsu doms)
Arheologiem atkal unikāli atradumi
Personības
Andrejs Pumpurs
Cēsu pilsdrupas un vecpilsēta no putnu lidojuma
Cēsu pilsdrupas un vecpilsēta no putnu lidojuma
Apskates objekti
Svētavots
Rūcamavots
Rūcamavots ir populāra dzeramā ūdens ņemšanas vieta vietējiem iedzīvotājiem.
Riekstu kalns
Riekstu kalns uzskatāms par Cēsu pilsētas sākumu, jo 11.-13.gs šeit atradies vendu pilskalns. Tā augstums 18m, platums 50 x 20 metri. Latviešu Indriķa Livonijas hronikā teikts, ka 1206.gadā_
Māja, kurā dzimis komponists Alfrēds Kalniņš
Vecais Rātsnams
Cēsu pilsētas pašvaldības senais "sēdeklis". Vecais rātsnams ar piebūvi un sargmājiņu ir valsts nozīmes arhitektūras pieminēklis (XVIII gs.) 
Ēku 1767.g. cēlis toreizējais_
Skolas ēka
Vecākā skolas ēka, celta 1786.gadā tagad kalpo kā dzīvojamais nams.
Cēsu Romas katoļu baznīca
Pārbūvēta no mūra privātmājas 1928.gadā.Pēc 1. Pasaules kara Cēsīs katoļu bija palicis ļoti maz. Tikai pēc pirmā pasaules kara 1915. gadā no malu malām sabrauca bēgļi, viņus apkalpoja_