Lubāna

Vidzemes reģ. > Lubānas nov.
Iedzīvotāju skaits: 1944
Apraksts

Lubāna-mazpilsētiņa Aiviekstes abos krastos Lubānas līdzenumā.
"Indriķa hronika" - Kokneses Teoderihs - bīskapa vasalis Koknesē, kura īpašumi vēlāk konstatēti arī pie Lubāna ezera, jo, pēc 1226.gada dokumenta (LVA II, 129), viņam bija izlēņota Varkas zeme (vēlākie Varakļāni). Pēc šī bruņinieka dēla precībām ar Kokneses Vjačko meitu Sofiju (Taube 1935, 428) bīskapa zemes ietvēra Aiviekstes baseinu starp Daugavu un Lubāna ezeru, ko vēlāk savā varā iegūst Tīzenhauzenu dzimta (Hellmann 1954, 163).
   Lubānas ģērboņa augšdaļā uz zila fona peldoša zelta pīle. Medību sezonas laikā Lubāna ezerā ir Latvijā lielākās pīļu medības. Ģērboņa apakšējo daļu veido trīs divkrāsainas horizontālas joslas ar viļņotu dalījumu - to augšdaļa sudraba, apakšdaļa - zila. Pilsētas tiesības kopš 1992. gada.

Pašvaldības
Lubānas novada pašvaldība (Lubāna, Tilta iela 11)
Tūrisma informācija
Lubāna mitrāja Tūrisma informācijas punkts (Ošupes pag., Aiviekstes hidromezgls)
Objektu kategorijas šajā teritorijā
Ēdināšana 1
Iestādes, organizācijas 2
Reliģija, kults 3
Satiksme, sakari 1
Veselībai 1
Skatīt visus objektus teritorijā (Lubāna)   
Pēdējie raksti
Teikas un leģendas
Lubānas ezera sūtnis
Apskates objekti
Lubānas katoļu baznīca
Neliela koka baznīca uzcelta 1938. gadā uz vietējas draudzes locekļu līdzekļiem. Dievnamam ir pamānams lielais krusts. Baznīca ir kultūras piemineklis.
Lubānas luterāņu baznīca
Baznīca būveta 1869.-1872. g. pēc J. Kampes būvprojekta. Dievnamā ir grezns neogotikas stilā veidots altāris ar altārgleznu "Kristus pie krusta". Apsīdā - vitrāža un 1871. g. būvētas_