MuižaMuzeji

Jasmuiža - Raiņa muzejs

Kontakti
65329313
Aizkalne  > Aizkalnes pag. > Preiļu nov. > Latgales reģ.
Apraksts

Raiņa muzejs "Jasmuiža" izvietojies bijušajā Jasmuižas muižā. Kad Raiņa tēvs Krišjānis Pliekšāns 1883. gadā sāka saimniekot Jasmuižā, tā atradās Vitebskas guberņas Daugavpils apriņķī un muižas īpašnieks bija Dinaburgas 2. ģildes tirgotājs Grigorijs Kuzņecovs, no kura to nomāja K. Pliekšāns. Pliekšānu ģimene Jasmuižā nodzīvoja līdz 1891. gadam.
Kuzņecovu dzimta Jasmuižā saimniekoja līdz 1949. gadam.

No 1949. līdz 1960. gadam Jasmuižā bija kolhoza "Rainis" kantoris, darbinieku dzīvokļi, Aizkalnes ciema padome, muižas kūtīs atradās kolhoza zirgi un govis.
1964. gadā Jasmuižā nodibināts sabiedriskais muzejs, bet 1966. gadā tas kļuva par Raiņa Literatūras un mākslas vēstures muzeja (no 2001. gada – VA Rakstniecības, teātra un mūzikas muzeja) filiāli.
Jasmuižā topošais dzejnieks Rainis pavadīja savas ģimnāzista un studenta brīvdienas. Šajā posmā Rainis ne tikai daudz lasīja pasaules klasiķu darbus, bet arī nopietnāk pievērsās dzejai, dramaturģijai, tulkošanai, rakstīja dienasgrāmatu, kurā atspoguļojas Jāņa Pliekšāna tā brīža pretrunīgās izjūtas, sevis meklējumi, kā arī Pliekšānu ikdiena un sadzīve Jasmuižas muižā.

Rekonstruētajā bijušajā muižas pārvaldnieka dzīvojamajā mājā ierīkota ekspozīcija "Raiņa ģimnāzijas un studiju gadi". Muzejā skatāma plaša Latgales keramikas ekspozīcija.
1974. gadā no Silajāņu Šembeļiem uz Jasmuižu pārvesta un 1999. gadā rekonstruēta Latgales keramikas vecmeistara Andreja Paulāna darbnīca un ceplis, kur var iepazīt vidi un apstākļus, kādos novada podnieki strādājuši XIX gadsimta beigās un XX gadsimtā. Te (noteiktos datumos) tiek demonstrēts keramikas apdedzināšanas process malkas ceplī.

Jasmuižā var baudīt Latgales novada krāšņo dabu, pastaigājoties pa seno muižas parku Jašas upītes krastos. Muzeja teritorijā atrodas brīvdabas estrāde, kur vasarā notiek dažādi pasākumi: teātra izrādes, koncerti, zaļumballes.

Jasmuiža
Jasmuiža
Ceplī
Ceplī
Uguns
Uguns
Tuvākie kategorijā(-ās):
Kultūrvēsture
Apskate, ekskursijas
Meistaru darbnīcas
S. Geidas kokapstrādes darbnīca un izstāžu "Sapņu namiņš"
Senkapi, apbedījumsArheoloģisks objekts
Feldhofas senkapi un apmetne
DzirnavasInženiertehnisks objekts
Korna dzirnavu HES
Pilskalns
Šņepstu pilskalns
Muiža
Juzefinovas (Ārdavas) muiža
Muiža
Anspoku (Anspaku) muižas medību pils
DzirnavasInženiertehnisks objekts
Pelēču ūdensdzirnavas, HES
MuižaParks, dendroloģiskais stādījums
Pelēču muiža
Pilskalns
Anspoku pilskalns
Pilskalns
Anspaku pilskalns
Pilskalns
Pliudu pilskalns
Pilskalns
Plivdu pilskalns
Skatu vieta
Skatu vieta
Pilskalns
Pilišku pilskalns
Apskates saimniecības, ražotnes
"Ošu mājas" - vīngliemežu audzētava
Skatu vieta
Skatu vieta
Parks, dendroloģiskais stādījumsPils
Preiļu (Borhu) pils ar parka kompleksu
Pilskalns
Borovkas pilskalns
Muzeji
Preiļu vēstures un Lietišķās mākslas muzejs (Vēstures nodaļa)
Meistaru darbnīcas
Amatnieces Vilhelmīnes Petrovas darbnīca