Dabas takas

"Vēstures taka Nītaurē"

Kontakti
64144362
29156765
Nītaures pag. > Amatas nov. > Vidzemes reģ.
Apraksts

Pētot Nītaures pagātni, aizgājušo gadsimtu notikumi savirknējās hronoloģiskā secībā un no senajām ainām izveidoja miniatūru Latvijas vēstures modeli, kas apgūstams, izstaigājot Vēstures taku Nītaurē.Tā Jūs iepazīstinās ar objektiem Nītaurē, parādot arī Latvijas vēsturi no 13.gadsimta līdz mūsdienām.

Vaļņa kalnā uzzināsiet par senajiem latviešu pilskalniem un dzīvi pils sētā, kā arī iepazīsities ar teikām, kas stāsta par Nītaures un Vaļņa kalna rašanos.

Gar Aizsargu parku, pa Cūku ielu taka Jūs aizvedīs uz Luterāņu baznīcu. Šis dievnams atrodas uz sena nocietināta pilskalna, kur no 13. līdz 16.gs. slējās Vācu ordeņa pils. Uzzināsiet, kā tā izskatījās, kā ritējusi dzīve viduslaiku pilī. Dzirdēsiet stāstu par to, kā Latvijā ienāca kristīgā ticība, iztēlē atskatīsities uz poļu un zviedru laikiem līdz pat brīdim, kad Ivana Bargā karapūļi sagrāva vācu ordeņa pili Nītaurē. Uzzināsiet, kādu postu Nītaurei nesis mēris. Tālāk apmeklēsiet luterāņu baznīcu, kuru Nītaures muižas īpašnieks grāfs Vilhelms Fermors 18.gs. cēlis savai sievai Dorotejai, pasekosiet kā baznīcas, tā Fermoru dzimtas intriģējošai vēsturei.

Taka Jūs aizvedīs senajā franču-itāļu stila muižas parkā, kur skatīsiet Fermoru dzimtas pili, kura piedzīvoja traģisku likteni 1905.gada revolūcijas laikā.

Turpinājumā iepazīsiet Vidzemei raksturīgo seno apbūvi un nokļūsiet senā soda vietā - Karātavu kalnā, kur uzzināsiet par seniem soda veidiem un soda rīkiem.

Laiks un taka Jūs aicinās caur 1.Pasaules karu, Latvijas laiku, 2.Pasaules karu un padomju laikiem. Jūs redzēsiet saistošu 1. un 2. Pasaules karu upuru piemiņas vietu.

Taka ļaus aplūkot krāšņo Nītaures pareizticīgo baznīcu, kuru projektējis pirmais latviešu arhitekts Jānis Baumanis. Pareizticīgo baznīca Nītaurē pēc padomju laiku postījumiem atdzimst agrākajā spožumā. Uzzināsiet par pareizticību Latvijā.

Varēsiet apskatīt Krīgaļu dzirnavas. Ejot pa taku, dzirdēsiet par Latvijā ievērojamiem cilvēkiem, kas dzimuši un darbojušies Nītaurē. Vēl skatīsiet gleznas, zīmējumus un fotogrāfijas. Vēstures taka izstaigājama apmēram 3 stundās.

Interesanti objekti tuvumā
Pašvaldības
Nītaures pagasta padome 281 m
Pasta nodaļas
Nītaure 283 m
Parks, dendroloģiskais stādījums
Nītaures muižas parks 322 m
Muiža
Nītaures muiža 436 m
Baznīcas
Nītaures Kristus Piedzimšanas pareizticīgo baznīca 2 567 m
Drupas
Livonijas ordeņa pilsdrupas 733 m
Baznīcas
Nītaures evaņģēliski luteriskā baznīca 3 788 m
Pilskalns
Nītaures pilskalns 1 953 m
Senkapi, apbedījums
Mergupju viduslaiku kapsēta 1.3 km
Ģeoloģisks objekts
Zvirgzdu kalns (193 m) 1.6 km
Dzirnavas
Krīgaļu dzirnavas 3.1 km
Senkapi, apbedījums
Vecsārtēnu senkapi I un II 3.3 km
Kalns, kāpa
Piņekalns (128 m) 5.3 km
Senkapi, apbedījums
Puriņu senkapi 5.9 km
Kalns, kāpa
Vasu kalns (215 m) 6.3 km
Tuvākie kategorijā(-ās):
Apskate, ekskursijas
Zoo, putni, dzīvnieki
"Salmiņi"
Skatu vieta
Skatu vieta
Skatu vieta
Skatu vieta
MuzejiApskates objekti
Mores muzejs
Zoo, putni, dzīvniekiApskates saimniecības, ražotnes
"Safari Parks More" - briežu dārzs