Ģeoloģisks objekts

Daudas un Jodupītes ieleja

Aizsargājams dabas objekts, teritorijaAizliegts apmeklējumam
Siguldas pag. > Siguldas nov. > Rīgas reģ.
Aizsargājams dabas objekts, teritorija

 Uzmanību, šis ir Valsts aizsargājams dabas objekts/teritorija!!!
Apmeklētaji un to ceļabiedri tiek aicināti izturēties saudzīgi pret dabu un tās pieminekļiem. Par objekta bojāšanu (skrāpējot, dauzot, kāpelējot, un citādi fiziski iedarbojoties), par tā piesārņošanu, par pārvietošanos ar transportu lieguma teritorijā tiek piemērota administratīva atbildība. Saudzēsim dabu!

Aizliegts apmeklējumam Šis objekts atrodas stingra lieguma teritorijā, vai arīdzan privātā īpašumā, kura īpašnieks nevēlas nepiederošu personu apmeklējumus.
Apraksts
Daudas (Vecdreļļu, Lākturupītes) ūdenskritums: Daudas augštecē, starp Klētniekiem un Vecdreļļiem, 100 m augšpus Cūkaiņu upītes ietekai. Skaists ūdenskritums. Pirmā pakāpe 0,5 m, otrā - 1,8 m. Platums 4,5 m. Bieži nepareizi tiek saukts par Ķegumu. Amatas svītas smilšakmeņos oolīti.
Klintis Daudas vidustecē - nelieli 2 - 6 m augsti atsegumi abos upes krastos ar nišām. Kopumā Dauda šeit veido kaut ko līdzīgu kanjonam ar daudzām klintīm abos krastos. Izcili iespaidīgs ir augsts sezonāls ūdenskritums kreisajā krastā.
Sezonāls ūdenskritums Daudas kreisajā krastā - Daudas kreisajā krastā ap 200 m lejpus Jodupītes ietekai. Krāšņs, ap 8 m augsts sezonāls ūdenskritums, kas plūst pār augstu klinti. Ūdenskritums klintī iegrauzis sarkanu reni, tikai ap 0,3 m platu.
Daudu ala - Daudas kreisā krasta nogāzē augšpus Daudām, 6m gara ala. Ieeja aizsegta ar sakņu plīvuru un ir grūti pamanāma. Senāk ala ir bijusi krietni lielāka. Nobrukušās smilšu masas ir sašaurinājušas un pacēlušas alas ieeju. Tagad alas dibens ir 2,7 m zemāk par ieeju. Iekštelpas platums 3,2 m.
Klintis Daudas kreisajā krastā pirms Daudām - kreisā krasta nogāzē kādus 200 m augšpus Daudām. Vairāku sāngravu tuvināšanās vietā nogāzes lejasdaļa ir tik saposmota, ka izveidojusies vesela ciļņu grupa. Lielākie dzeltenbaltie un sarkanīgie smilšakmeņi izvietojas jaunu, augošu sāngravu lejasgalos - to augstums ir 5 - 16 m. Šīs klintis rada iespaidīgu skatu, līdz ejot lejup pa upīti kļūst redzams Raganu katls. Pēc šīm iespaidīgajām klintīm Raganu katls nemaz nešķiet tik izcils.
Daudu avots - pie Daudām. Pie šī avota darbojas triece, kas piegādā ūdeni mājām. Netālu Lielā Daudu niša.
Lielā Daudu niša - 50 m augšpus Daudu avotam kreisajā krastā. Apsūnojusi klints siena, kas veido 6,5 m dziļu pārkari 10 m platumā un 5 m augstumā. Kopumā nišā atstāj lielisku iespaidu ar saviem milzu izmēriem. Šķiet, laba sausa pārnakšņošanas vieta.
Lākturu (Daudu) dižakmens - Daudu gravas labajā augšējā šķautnē. Liels, 2,7 m augsts akmens, kura lielākā daļa zem zemes.
Jodupītes Lielais ūdenskritums - Daudas labā krasta pietekas Jodupītes augštecē, 50 m lejpus Mazajam ūdenskritumam. 2,5 m augsts un 2,2 m plats ūdenskritums, kam kopš meliorācijas sausākā laikā pietrūkst ūdens. 31. avots norāda, ka ūdenskritums ir smilšakmeņos.
Jodupītes Mazais ūdenskritums - ap 300 m lejpus Jodām. 1,25 m augsts un 0,8 m plats ūdenskritums. Amatas svīta.
Raganu katls - Daudas kreisajā krastā lejpus Daudām. Milzīga sufozijas piltuve, ko joprojām pārveido aktīva erozija. Platums - 20 metri, klinšu sienas maksimālais augstums 20 metri, paša katla dziļums 30 metri. Atsedzas Gaujas un Amatas svītas slāņi. Gaišajā smilšakmenī vijas sarkanas mālu iegulu josliņas, aleirolītu josliņas. Ūdenskritums. Katla R malā, lejasdaļā ir neliela, skaista ala, no kuras iztek neliels strauts. Raganu katla iespaidu mazina atkritumi, arī filmēšanas laikā atstātais metāla būris. Tāpat iespaidu mazina arī tas, ka notiek aktīvs erozijas process, daudzie nogruvumi un dubļi. Lielākie atsegumi ir abās katla malās, savukārt augšdaļā tie ir nelieli. Klintis turpina veidoties, tāpēc nav klātas ar grafiti.
Raganu katla ūdenskritums - Raganu katla augšējā malā. Raganu katla ārējo malu pāršķeļ no nogāzes plūstošā strauta gultne, kas noslēdzas ar šo ap 2,7 m augsto ūdenskritumu. Ūdenskritums sezonāls, nav tik izteikts, kā līdzīgi sezonālie ūdenskritumi.
Interesanti objekti tuvumā
Ūdenskritums, krāce
Daudas (Vecdreļļu, Lākturupītes) ūdenskritums 12 548 m
Ģeoloģisks objekts
Kaktiņu gravas 599 m
Ūdenskritums, krāce
Jodupītes Lielais ūdenskritums 3 648 m
Ūdenskritums, krāce
Jodupītes Mazais ūdenskritums 3 648 m
Ūdenskritums, krāce
Raganu katla ūdenskritums 1 662 m
Ģeoloģisks objekts
Raganu katls 7 662 m
AlasAvots
Kalna Klauku ala un avots 6 1.1 km
Ūdenskritums, krāce
Sezonāls ūdenskritums Daudas kreisajā krastā 1.2 km
Ģeoloģisks objekts
Nurmižu gravu rezervāts 1.2 km
Skatu vieta
Mucenieku pumpa 1.3 km
Apskates objektiSkatu vietaAlas
Pētera ala 4 1.3 km
PilskalnsSkatu vieta
Sateseles pilskalns 8 1.6 km
Ģeoloģisks objekts
Kautraka gravas 1.6 km
Ūdenskritums, krāce
Lielās Kautraka gravas ūdenskritums 1 1.6 km
Ūdenskritums, krāce
Lielās Kautraka gravas sānu ūdenskritumi 1 1.6 km
Klintis Daudas krastā
Klintis Daudas krastā
Klintis Daudas krastā
Klintis Daudas krastā
Klintis Daudas krastā
Klintis Daudas krastā
Klintis Daudas krastā
Klintis Daudas krastā
Tuvākie kategorijā(-ās):
Daba
Ūdenskritums, krāce
Daudas (Vecdreļļu, Lākturupītes) ūdenskritums
Ģeoloģisks objekts
Kaktiņu gravas
Ūdenskritums, krāce
Jodupītes Lielais ūdenskritums
Ūdenskritums, krāce
Jodupītes Mazais ūdenskritums
Ģeoloģisks objekts
Raganu katls