Ģeoloģisks objekts

Dauģēnu klintis un alas

Aizsargājams dabas objekts, teritorija
Objektā atrodas
Alas
Dauģēnu labirints (X alas)
Mazsalacas lauku teritorija pag. > Mazsalacas nov. > Vidzemes reģ.
Aizsargājams dabas objekts, teritorija

 Uzmanību, šis ir Valsts aizsargājams dabas objekts/teritorija!!!
Apmeklētaji un to ceļabiedri tiek aicināti izturēties saudzīgi pret dabu un tās pieminekļiem. Par objekta bojāšanu (skrāpējot, dauzot, kāpelējot, un citādi fiziski iedarbojoties), par tā piesārņošanu, par pārvietošanos ar transportu lieguma teritorijā tiek piemērota administratīva atbildība. Saudzēsim dabu!

Apraksts
Līdz 15 m augsts, ap 100 m plats Burtnieku svītas smilšakmeņu atsegums. Klintīs atrodas X alas. Klinšu vidusdaļā ir t.s. balkoniņs, no kura paveras skaists skats. Vāji cementēts, sarkanīgs, slāņots smilšakmens ar mālu starpkārtām.
Lielā X ala - Latvijā garākā ala - 315 metri, ārkārtīgi iespaidīga, ar pazemes upēm, sikspārņi. No alas Salacā ieplūst spēcīgs avots. Alai nedaudz augstāk ir arī otra ieeja, 1999. gada augusta vidū aiztaisīta, vēlāk atkal atrakta vēl vairāk. Palu laikā daļa alas applūst. Te dzīvo (dzīvoja?) sikspārņu kolonija. Ala ir iegrauzusies smilšakmens slāņos, līdz sasniegusi mālu. Pavasara plūdos appludinātajā alas daļā sienas tiek klātas ar māla slānīti, kas sajaukts ar augu atliekām. Sevišķi iespaidīga ir pirmā alas zāle - tās augstums sasniedz septiņus metrus, var redzēt koku saknes. Alā ļoti skaists smilšu slāņojums. Ļoti iespaidīgi izskatās arī ejas, pa kurām tek avots kā neliela upīte. Netālajā karjerā arī agrāk tika atsegta alu sistēma, iespējams, tā varēja būt savienota ar šo alu. Šeit glaciofluviālais grants materiāls aizpilda erozijas ieplaku devona smilšakmenī. Šeit veidojas arī avoti, kas plūst uz Salacu. 
Lielās X alas avots - izplūstot no alas, vasaras beigās (ja ilgāku laiku nav bijuši pali) veido nelielu deltu. Avots alā sazarojas, veido nelielu upi.
Mazā X ala - Zema, ļoti gara ala (kopējais garums 115 m) ar strautu. Dziļumā ir iespaidīga zāle ar plašām velvēm. Pēc tradīcijas šīs alas atrašanās vietu, tāpat, kā Lielās X alas atrašanās vietu, nemēdz izpaust.
Interesanti objekti tuvumā
Alas
Dauģēnu labirints (X alas)
Dižkoki, koki
Dižkoks 878 m
AlasAvots
Govs ala un avots 1 932 m
Senkapi, apbedījums
Vecdauņēnu viduslaiku kapsēta 972 m
Akmeņi
Silmaču dižakmens 1 1.1 km
Apskates objekti
Jaunsilmaču mājas 1.1 km
Ūdenskritums, krāce
Ģenderta krāces 1.3 km
AlasĢeoloģisks objekts
Silmaču iezis un alas 4 1.5 km
Senkapi, apbedījums
Kukurbaļļu senkapi 2.0 km
Apskates objektiSkatu vieta
Velna kancele 2 2.2 km
AlasĢeoloģisks objekts
Neļķu klintis un alas 6 2.2 km
Ģeoloģisks objekts
Skaņaiskalns 7 2.3 km
Dižkoki, koki
Ceipu upurozols 2 2.3 km
Dabas takas
Rūķu taka 3 2.3 km
Parks, dendroloģiskais stādījums
Skaņā kalna parks 6 2.4 km
Dauģēnu klintis
Dauģēnu klintis
Tuvākie kategorijā(-ās):
Daba
Alas
Dauģēnu labirints (X alas)
Dižkoki, koki
Dižkoks
AlasAvots
Govs ala un avots
Akmeņi
Silmaču dižakmens
Ūdenskritums, krāce
Ģenderta krāces