AlasĢeoloģisks objekts

Neļķu klintis un alas

Skaņā kalna parks — Skaņkalnes pag. > Mazsalacas nov. > Vidzemes reģ.
Apraksts

Neļķu klintis - krāšņas klintis, ar lielu formu bagātību, 2 alas, izcila ainava. Klintis ir labiekārtotas: kāpnes, takas, margas, autostāvvieta. Teritoriju apvij teikas. Klinšu A daļā neliels izcilnis - t.s. Velna kancele, no kuras paveras lielisks skats. (sk.) Smilšakmenī ir bruņuzivju atliekas. Klinšu nosaukums radies no tur augošajām smilšu neļķēm. Upes dziļums te sasniedz 6 - 8 metrus. Agrāk no klints slīcināja suņus, tāpēc tās sauc arī par Suņu klintīm.
Mazsalacas Velna ala (pagrabs) - Neļķu klintīs. 16 m gara kulta ala. Ievērojams tūrisma objekts, kulta vieta. Šaura ieeja - kā 1,2 - 2,0 m augsts, 6 - 7 m garš tunelis, plaša telpa dziļumā. Platums 7 m, augstums 3,4 m, grīdas laukums 68 m2. Pirmos izrakumus 1876.g. te veicis J.K.G.Zīverss, kurš te atrada kultūrslāni ar pelniem. 

Ala ir unikāls sufozijas veidojums, kas atrodas augstu virs upes. 1985.g. J. Urtāns nesekmīgi mēģināja Velna alas ieejas priekšā aizrakties līdz kultūrslānim. Velna alas priekšā atrodas milzīga sufozijas piltuve - 25 m plata un 37 m gara. Iespējams, senatnē te atradās milzīgi tukšumi, kas ievērojami pārsniedza Gūtmaņa alas izmērus, un tagadējā Velna ala ir tikai neliela atlieka. Kādreiz ala atradās tuvāk Salacas līmenim. Avots tecēja gar tā malu līdzīgi kā avots Gūtmaņalā. Irdenie Burtnieku svītas smilšakmeņi plašās griestu velves nenoturēja un griesti ik pa laikam nobrūkot, līdz Neļķu klinšu augšmalā sasniedza nedaudz labāk sacementētus slāņus. Tie tad arī pāris gadsimtus notur alu patreizējā stāvoklī. Nobrukumi aizdambēja Skābuma ķērnes avotu, liekot tam atrast citu ceļu.
Velna Skābuma ķērne - 18 m gara ala ar dziedniecisku avotu. Saistās ar nostāstiem, vēl tagad ūdeni uzskata par dziedniecisku. Sens un ievērojams tūrisma objekts. Platums 1 m. 1992.g. augustā G. Eniņš ar palīgiem, iztīrot Skābuma ķērnes avotu, atklāja, ka tas iztek no 18 m garas alas, kura 1 m plata. Tās vidusdaļā ir neliels atzarojums ar tieši tik lielu griestu pacēlumu, lai varētu piecelties kājās. Šajā paplašinājumā atrastas kokogles, kuru atrašanās tur nav izskaidrojama - tas pierāda, ka šī ala kādreiz bija saistīta ar Velna alu.

Interesanti objekti tuvumā
Dabas takas
Rūķu taka 3 149 m
Apskates objektiSkatu vieta
Velna kancele 2 195 m
Alas
Velna pagrabs (ala) 6 290 m
Parks, dendroloģiskais stādījums
Skaņā kalna parks 6
AvotsAlas
Skābuma ķērne 5 462 m
Apskates objekti
Sapņu kāpnes 1 719 m
Ģeoloģisks objekts
Skaņaiskalns 7 776 m
Kalns, kāpa
Dzelveskalns 778 m
AlasĢeoloģisks objekts
Silmaču iezis un alas 4 808 m
Alas
Eņģeļu ala 6 1.2 km
Apskates objekti
Jaunsilmaču mājas 1.2 km
Alas
Līkā ala 1 1.2 km
Alas
Taisnā ala 1 1.3 km
Dižkoki, koki
Vilkaču priede 4 1.4 km
Ūdenskritums, krāce
Ģenderta krāces 1.4 km
Taka Neļķu klinšu virsotnē 1
Taka Neļķu klinšu virsotnē 1
Neļķu klintis
Neļķu klintis
Neļķu klintis
Neļķu klintis
Neļķu klintis rudenī
Neļķu klintis rudenī
Ar laivām pa Salacu
Ar laivām pa Salacu
Neļķu klintis
Neļķu klintis
Tuvākie kategorijā(-ās):
Daba
Alas
Velna pagrabs (ala)
Parks, dendroloģiskais stādījums
Skaņā kalna parks
AvotsAlas
Skābuma ķērne
Ģeoloģisks objekts
Skaņaiskalns
Kalns, kāpa
Dzelveskalns