logo
rus eng
Manas vietas
draugiem.lv
Reģistrēties
Kāpēc reģistrēties?
Aizmirsi paroli?
Ātrā pieeja
Naktsmītnes
Rezervējamās naktsmītnes
Pirtis
Ievērojamākās vietas
Pilis un muižas
Atpūta laukos
Telpas svinībām, banketiem
Restorāni, kafejnīcas
Atpūta pie ūdens
Muzeji
Naktsmītnes Rīgā
Informācijas centri
Teātri
Konferencēm un semināriem
Auto noma
Peintbola vietas
Pasākumu kalendārs
Aprīlis
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Maijs
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Rezervē ar atlaidi!
Šobrīd Vietas skatās 341
Viesi - 341
Reģistrētie lietotāji - 0
Sadarbībā ar
Booking
Krievijas Tūrisma Industrijas Savienības Baltijas nodaļa
Worldofbmx.com
Autoorientēšanās
Latvijas Viesn
Slovākijas ceļvedis
Dabas retumu kr
Vidzemes t
Sazinies ar Vietas*lv!
Tālrunis: +371 29111411
e-pasts: [email protected]
Skype vietas_lv
Twitter: vietas
IESAKI ŠO SATURU CITIEM!
Raksti > Interesanti

Jauns tūrisma ceļvedis „Kurzemes un Zemgales hercogiste”

Autors: Ainārs Radovics
31.07.2007
Skatīts 12667 reizes
Tikko iznākušais tūrisma ceļvedis „Kurzemes un Zemgales hercogiste” pārstāv pilnīgi jaunu ceļvežu kategoriju – vēsturiskos ceļvežus. Tajā 368 lappusēs aplūkoti visi līdz mūsdienām saglabājušies objekti, aprakstīti šī laika posma vēstures notikumi, valdnieki un ievērojamākie cilvēki. Lai īpaši izceltu pašu ievērojamāko, septiņi objekti ir nosaukti par septiņiem Kurzemes brīnumiem.

    Ceļvedis ir sadalīts nodaļās, kuras atbilst mūsdienu Latvijas iedalījumam rajonos. Katram rajonam sniegta karte ar objektiem, visām pilsētām bez mūsdienu ģerboņa vēl pievienots ģerboņa attēls no hercogistes laika. Īpašs jaunums ir arī piecpadsmit informatīvās palīgnodaļas uz tumšāka fona. Tajās īsumā aplūkoti daudzi mazāk zināmi vēstures jautājumi, iespēju robežās tos ilustrējot.
     Speciāli ceļvedim vienotā stilā ir zīmētas 14 rajonu kartes un 16 pilsētu un ēku plāni, kuri veidoti tā, lai tajos ērti būtu orientēties autobraucējiem.
     Galvenā jaunā ceļveža vērtība ir informācijas apjoms. Teksti sniedz plašas ziņas par katru objektu un ir autora ilgu gadu darba rezultāts. Šāds ziņu apkopojums par viena vēstures posma kultūras vērtībām vienā grāmatā ir veikts pirmo reizi. Apzināta ne vien zinātniskā literatūra, bet arī teikas un nostāsti. Pat nekur neceļojot, bet tikai izlasot šo grāmatu, ir iespējams gūt pilnīgu priekšstatu par Kurzemes un Zemgales hercogistes savdabīgo un spilgto kultūru, kam līdzīga nav bijusi nevienā kaimiņvalstī.
     Lai gan šis ir praktiski lietojams ceļvedis, gluži kā leksikonā tajā īsumā pieminēti arī visi ievērojamākie literāti, vēsturnieki, mācītāji, kuri uzsāka latviešu valodas veidošanu, izdeva pirmās grāmatas, sarakstīja pirmos vēstures pētījumus.
     Grāmata ir ilustrēta ar ļoti daudziem attēliem (616 foto), turklāt hercogistes vēsturei tik nozīmīgais gleznu krājums, kas gāja bojā nodegot Jelgavai 1944. gadā, ir atrasts pirmskara preses izdevumu reprodukcijās. Līdz ar to šo grāmatu var uzskatīt par gandrīz vai pilnīgu hercogistes zudušo attēlu apkopojumu.
     Pirmo reizi tūrisma literatūrā jaunajā ceļvedī ir iekļauti daudzi Latvijas muzeju ekspozīcijās redzamie eksponāti, ļaujot katram ceļotājam pašam izvēlēties, ko apmeklēt. Tomēr lielākās Kurzemes baroka bagātības slēpjas aiz baznīcu durvīm, tāpēc sniegti apskatei nepieciešamie telefona numuri. No mūsdienu objektiem ceļvedī ir iekļuvušas tikai naktsmītnes un kafejnīcas, kuru nosaukums saistās ar hercogisti, vai ir ierīkoti tā laikā ēkās.
     Par jaunumu var uzskatīt arī nodaļu „Tūrisma objekti ārpus hercogistes teritorijas”, kurā aplūkoti unikāli eksponāti kaimiņvalstu muzejos un ārpus tiem. Un vēl – par jaunumu var dēvēt arī to, ka ceļvedis ir sarakstīts bez zinātniskiem un administratīviem terminiem, sarežģītos vārdus izskaidrojot un izsakot vienkāršā latviešu valodā.
     Grāmata izdota uz kvalitatīva krītpapīra, ar digitāli apstrādātiem attēliem un iespiesta tepat bijušās hercogistes mazpilsētiņā – Talsos.
     Atklājiet arī jūs brīnumaino Kurzemi un Zemgali!

 

Pēdējie 10 komentāri
Joprojām ir nopērkams visās Jāņa Rozes grāmatnīcās, tagad jau par puscenu. Radovics
27.03.2010, 16:22
#4
Labais un vēl nenosauktais ir tas, ka iedvesmojošs - šķiet ka sauc ceļā. Plus vēl laba poligrāfija. Kartes, ja vajag, var izkopēt no interneta, jo šā vai tā dodoties ceļā, jāsastāda elementārs maršruts. Alda
22.02.2008, 12:44
#3
Labais šajā ceļvedī: grāmatas papīrs, krāsainums un vēsturisko faktu apkopojums. Ne visai labais: karšu trūkums (tik vien kā lielas novadu kartes), mazāk "ievērojamu" objektu atrašanās vietu trūkums (kamdēļ 10 vārdos aprakstīts, ja aplūkojamais objekts tik vien norādīts kā atrašanās pie kādas mājas (bieži bijušās)). gurka1
28.01.2008, 03:25
#2
Nupat iegādājos. Laba, sevisķi tiem, kas Nezināmo Latviju nupat sākuši redzēt.Šā tā nav-papīra,dzelz rūdas dzirnavu vai pērļu audzētavu.Dažreiz autors sekojis līdzi nepārbaudītām leģendām. Bet visumā laba, zinot to, cik milzu darbs tādā izdevumā jāiegulda. Gunars
31.07.2007, 12:49
#1
Ir ko teikt par šo rakstu? (4)
Atpakaļ
Reklāma
© 2005-2024 SIA VIETAS Top.LV Rambler Top100