Raksti > Ziņas

Valmieras centrā atrok 15.gadsimta aizsargmūri

Autors: LETA
11.08.2005
Veicot Valmieras vēsturiskā centra rekonstrukcijas darbus - Rīgas un Cēsu ielas krustojumā izbūvējot rotācijas apli, rakšanas darbu laikā atklājies 15.gadsimta pilsētas aizsargmūris jeb tā saucamie Rīgas vārti, pastāstīja Valmieras domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Inese Kazuša.
Saistītas apdzīvotās vietas
Valmiera (Pilsēta)

Valmieras pilsētas domes izpilddirektors Jānis Baiks informēja, ka arheologi, kas uzrauga Valmieras vēsturiskā centra rekonstrukciju, jau prognozējuši, ka pilsētas aizsargmūra fragmenti varētu atrasties šajā vietā. Speciālisti šajās dienās, cik laika apstākļi to atļauj, strādā pilsētas centrā, lai izpētītu mūri. Pēc tam vietu plānots aizbērt, lai turpinātu tā saucamā Centra apļa izbūvi.

 Arheoloģe Tatjana Berga, kas pārrauga centra rekonstrukcijas darbus, pastāstīja, ka mūris atradies zem 2,5 metrus biezas kultūrslāņa kārtas. Mūris atsegts 20 metru garumā. Tas ir divus metrus augsts un divus metrus plats. Senatnē tas noteikti varēja būt vismaz sešus līdz astoņus metrus augsts. Mūris darināts no lielākiem un mazākiem laukakmeņiem, kas sastiprināti ar kaļķa javu.

Mūris interesentiem būs apskatāms līdz šīs nedēļas beigām, pēc tam to apbērs ar zemi, lai turpinātu plānoto Centra apļa izbūvi. Berga norādīja, ka šajā vietā ir plānota ļoti intensīva satiksmes plūsma, tāpēc mūri nav iespējams saglabāt turpmākai apskatei, taču atsegt būtu iespējams kādu mūra daļu, kas atrodas tuvāk Zilajam bastionam.

Arheoloģe sacīja, ka, viņasprāt, pareizi būtu pēc rekonstrukcijas darbu pabeigšanas mūra atrašanās vietu iezīmēt uz asfalta, tā norādot, ka šajā vietā sākas viduslaiku pilsēta.

Pie mūra nekādi interesanti senlaiku atradumi racējiem nav atklājušies, Berga atradusi vienīgi 15.gadsimta monētu.