logo
rus eng
Manas vietas
draugiem.lv
Reģistrēties
Kāpēc reģistrēties?
Aizmirsi paroli?
Ātrā pieeja
Naktsmītnes
Rezervējamās naktsmītnes
Pirtis
Ievērojamākās vietas
Pilis un muižas
Atpūta laukos
Telpas svinībām, banketiem
Restorāni, kafejnīcas
Atpūta pie ūdens
Muzeji
Naktsmītnes Rīgā
Informācijas centri
Teātri
Konferencēm un semināriem
Auto noma
Peintbola vietas
Pasākumu kalendārs
Maijs
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Jūnijs
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
Rezervē ar atlaidi!
Šobrīd Vietas skatās 478
Viesi - 478
Reģistrētie lietotāji - 0
Sadarbībā ar
Booking
Krievijas Tūrisma Industrijas Savienības Baltijas nodaļa
Worldofbmx.com
Autoorientēšanās
Latvijas Viesn
Slovākijas ceļvedis
Dabas retumu kr
Vidzemes t
Sazinies ar Vietas*lv!
Tālrunis: +371 29111411
e-pasts: [email protected]
Skype vietas_lv
Twitter: vietas
IESAKI ŠO SATURU CITIEM!
Raksti > Ziņas

Apšauba īpašuma tiesības uz Kuldīgas pils dzirnavām

Autors: Anita Zvingule, Latvijas Avīze
01.02.2006
Skatīts 1594 reizes
Kultūras ministrija un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija rosina no privātīpašnieka atsavināt Kuldīgas pils dzirnavas par īpašuma pienācīgu neapsaimniekošanu. Tikmēr pašvaldība vispār apšauba īpašuma tiesības uz šo objektu.

Kuldīgas mērs Edgars Zalāns pastāstīja, ka pašvaldība gatavo prasību par īpašuma tiesību neatzīšanu, jo "mūsuprāt, ir parādījušies jauni pierādījumi, kuru nebija toreiz, 90. gadu sākumā, kad īpašums tika atdots tās īpašniecei, Vācijā dzīvojošajai Arianai Haitovai". Prasības sagatavošana vēl esot procesā.
   Kuldīgas pilsētas dome arī nav apmierināta ar kultūras pieminekļa bojāeju un nesakopto vietu vecpilsētā. Pašvaldības rīcība esot ierobežota, lai piespiestu īpašnieku savu īpašumu sakopt.
   Pašvaldība ir gatava pils dzirnavas pārņemt savā īpašumā. Domē esot vērsušies ari investori, entuziasti, kas nodarbojas ar senu objektu
atjaunošanu un kas būtu gatavi īpašumu sakārtot.
   "Vispirms pajautājiet valstij, kad un kādā stāvoklī viņi šos īpašumus privātīpašniekam nodeva, un pajautājiet Kuldīgas rajona tiesā, kad šim
īpašumam valsts iedeva adresi un kad īpašumu varēja ierakstīt zemesgrāmatā," retoriski vaicā A. Haitovas pilnvarotā persona, juriste Anita Kovaļenko. Fakti liecinot, ka apzināti tiek kavēta dzirnavu restaurācija. Nepārtraukti tiekot likti kādi šķēršļi, lai neļautu kaut ko ar dzirnavām pasākt.
   Pilnvarotā pārstāve apgalvo, ka īpašniece ir gatava ēku sakārtot, diemžēl līdz šim tas nav bijis iespējams. Pils dzirnavās īpašniece plānojot izveidot biznesa un atpūtas centru. Paredzēts izveidot viesnīcu un zāles biznesa pasākumiem. Uz 4040 kvadrātmetru lielā zemes gabala iecerēts restaurēt visu ēku kompleksu, kurā ir viena mūra ēka, viena koka ēka un vēl saimniecības ēka. Vēl plānots sakārtot ari ūdenskrituma slūžas, tiltiņu un dzirnavu ratu, kuru
īpašniece grib saglabāt neatkarīgi no tā, vai tam būs funkcionāla nozīme vai nebūs. Ēku atjaunošanai A. Haitovas kundze plānojot piesaistīt investorus, tie varētu būt arī no citas valsts.
   "Ja valsts sāks tiesāties, tad jau nekas nesāksies. Tad ēka tiešām iebrauks Ventā, jo tiesāšanās procesa laikā ne valsts, ne privātais varēs īpašumā ko pasākt," uzskata A. Kovaļenko.
   Valsts pieminekļu likums paredz iespēju tiesas ceļā atsavināt valsts kultūras pieminekli, kurš netiek pienācīgi uzturēts. Ja šis nodoms tiks īstenots, tā būs pirmā reize, kad privātīpašniekam tiesas ceļā atsavinās neaprūpētu valsts kultūras pieminekli. Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas priekšsēdētājs Juris Dambis uzskata, ka dzirnavām labākais saimnieks būtu Kuldīgas dome.

Saistītie objekti (skatīt kartē)
Ir ko teikt par šo rakstu? (0)
Atpakaļ
Reklāma
© 2005-2024 SIA VIETAS Top.LV Rambler Top100