logo
rus eng
Manas vietas
draugiem.lv
Reģistrēties
Kāpēc reģistrēties?
Aizmirsi paroli?
Ātrā pieeja
Naktsmītnes
Rezervējamās naktsmītnes
Pirtis
Ievērojamākās vietas
Pilis un muižas
Atpūta laukos
Telpas svinībām, banketiem
Restorāni, kafejnīcas
Atpūta pie ūdens
Muzeji
Naktsmītnes Rīgā
Informācijas centri
Teātri
Konferencēm un semināriem
Auto noma
Peintbola vietas
Pasākumu kalendārs
Maijs
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Jūnijs
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
Rezervē ar atlaidi!
Šobrīd Vietas skatās 456
Viesi - 456
Reģistrētie lietotāji - 0
Sadarbībā ar
Booking
Krievijas Tūrisma Industrijas Savienības Baltijas nodaļa
Worldofbmx.com
Autoorientēšanās
Latvijas Viesn
Slovākijas ceļvedis
Dabas retumu kr
Vidzemes t
Sazinies ar Vietas*lv!
Tālrunis: +371 29111411
e-pasts: [email protected]
Skype vietas_lv
Twitter: vietas
IESAKI ŠO SATURU CITIEM!
Raksti > Ziņas
Raksts sadarbībā ar
Latvijas Avīze

Zoodārzs gatavojas putnu gripai

Autors: Uldis Rācenis, Latvijas Avīze
28.02.2006
Skatīts 1367 reizes
Rīgas Zooloģiskais dārzs ar smalkākiem tīkliem un dažādām konstrukcijām izolēs putnus no saskares ar savvaļas putniem, kuri pavasarī var atnest postošo putnu gripu.

Visus zoodārza putnus vakcinēs pat viena lidoņa saslimšanas gadījumā.
Rīgas Zooloģiskā dārza valdes priekšsēdētājs Rolands Greiziņš pirmdien kopā ar galveno veterinārārsti Benitu Drapči, ornitoloģijas sekcijas vadītāju Agniju Graubicu un celtniekiem izvērtēja, kuriem putnu būriem un novietnēm ir nepieciešama papildu drošība pret savvaļas brāļu un māsu apciemojumiem. Speciāli nopirkts tīkls būs viens no galvenajiem materiāliem putnu norobežošanā. Zooloģiskais dārzs apsver iespēju lūgt papildu naudu no pilsētas domes, ja tēriņi pārsniegs 9 zoodārza budžeta iespējas. Pagaidām nav zināms, cik naudas vajadzēs darbiem kopumā, būs arī jāizmanto daudz kokmateriālu. Pagaidām putni lielākoties ir iekštelpās, kas darbus atvieglos. Tīklu un plēvi izmantos lai apklātu dažus putnu būrus, citur plānots no koka, tīkla un plēves izveidot mazākus būrus iekšpus jau esošajiem savvaļas putnu aplokiem. Tomēr arī pēc pilnīgas ierobežošanas vairākumu varēs apskatīt. Pārtrauks putnu barošanu zem klajas debess, lai tur nenonāktu savvaļas putnu izkārnījumi. Piektdien jau uz pagaidu mītnēm pārvietotas zosis, rudās pīles un mandarīnpīles, kuru pastāvīgos aplokus nosegs ar tīklu.
"Lielajiem darbiem jābūt pabeigtiem dažu nedēļu laikā. Pats galvenais ir paspēt visu izdarīt līdz gājputnu atlidošanai, kas sāksies martā. Mums blakus ir Ķīšezers, kur pēc lidojuma sēžas pīles un gulbji, bet pie mums ierodas kaijas un pīles, lai barotos. Darbos iesaistīsim celtniekus, kas veic regulāros remontus," teica R. Greiziņš.
B. DrapČe teica, ka slimības gadījumā vakcinēs visus apmēram 420 putnus, kas dzīvo zoodārzā: "Tikko Latvijā atklās, kaut vienu putnu gripas gadījumu, 96 stundu laikā veiksim zoodārza putnu vakcināciju." Zāļu ražotājs ir nolēmis uzdāvināt vakcīnu Rīgas Zooloģiskajam dārzam. Pagaidām vakcīna vēl nav piegādāta. Visās putnu novietnēs pie ieejas būs dezinfekcijas paklāji zoodārza darbinieku apavu tīrībai, lai izslēgtu iespēju, ka putnu mītnē nonāk pie zābaka pielipis savvaļas lidoņa izkārnījums.
Pagājušajā nedēļā zoodārzu apmeklēja Pārtikas un veterinārā dienesta speciālisti, kas atzinuši preventīvos pasākumus par pietiekami drošiem, izsargājoties no putnu gripas. PVD neuzstāj, lai putnus uzreiz vakcinētu. Vakcinācija varētu kaitēt putnu kolekcijas veidošanai, jo kopā var dzīvot tikai vakcinēti putni, tos nedrīkst jaukt ar nevakcinētiem. Turklāt vakcinētam lidonim grūtāk atklāt saslimšanu. Tāpēc zoodārza vadība vakcīnu uzskata par galējo līdzekli. Piesardzības pasākumi ilgs līdz 31. maijam.

Saistītie objekti (skatīt kartē)
Ir ko teikt par šo rakstu? (0)
Atpakaļ
Reklāma
© 2005-2024 SIA VIETAS Top.LV Rambler Top100