logo
rus eng
Manas vietas
draugiem.lv
Reģistrēties
Kāpēc reģistrēties?
Aizmirsi paroli?
Ātrā pieeja
Naktsmītnes
Rezervējamās naktsmītnes
Pirtis
Ievērojamākās vietas
Pilis un muižas
Atpūta laukos
Telpas svinībām, banketiem
Restorāni, kafejnīcas
Atpūta pie ūdens
Muzeji
Naktsmītnes Rīgā
Informācijas centri
Teātri
Konferencēm un semināriem
Auto noma
Peintbola vietas
Pasākumu kalendārs
Marts
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Aprīlis
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Rezervē ar atlaidi!
Šobrīd Vietas skatās 418
Viesi - 418
Reģistrētie lietotāji - 0
Sadarbībā ar
Booking
Krievijas Tūrisma Industrijas Savienības Baltijas nodaļa
Worldofbmx.com
Autoorientēšanās
Latvijas Viesn
Slovākijas ceļvedis
Dabas retumu kr
Vidzemes t
Sazinies ar Vietas*lv!
Tālrunis: +371 29111411
e-pasts: [email protected]
Skype vietas_lv
Twitter: vietas
IESAKI ŠO SATURU CITIEM!
Raksti > Interesanti

Kas glābs Preiļu pili?

Autors: Daiga Kalniņa, NRA
06.12.2006
Skatīts 8861 reizi
Preiļu vēstures mantojuma lielākais lepnums un novada tūrisma attīstības dominante - Preiļu pils ar parku un grāfu Borhu dzimtas muižas apbūves kompleksu jau gadiem gaida saimnieku, aizvien vairāk atgādinot filmēšanas laukumu trillerim. Vai avārijas stāvoklī esošā Preiļu pils un zemesgabala nomas tiesību izsolē 5.decembrī beidzot tiks rasta iespēja objekta nākotnei?

Sākotnēji Preiļu novada dome Preiļu muižas apbūvi un valsts parka daļu vēlējās pārdot, taču Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI) iebildusi. Tādēļ pašvaldībā nolemts objektu nodot ilgtermiņa nomā, tiesības izsolīs 5. decembrī. Preiļu novada domes izpilddirektors Vladimirs Ivanovs norāda, ka pili paredzēts nodot ilgtermiņa nomā - uz 50 gadiem. Pils nomniekam būs jāmaksā 30 000 latu kompensācija par pašvaldības ieguldījumu ar Preiļu muižas apbūves kompleksu saistīto projektu izstrādē. Objekta sākumcena ir 10 procenti no kadastrālās vērtības vai 1200 lati. Kopējā Preiļu parka platība ir 42 hektāri, kas ietver arī dīķu un kanālu sistēmu, bet nomā plānots nodot 4,9 hektārus parka teritorijas. Pašvaldībā uzskata, ka ilgtermiņa noma nav sliktākais variants, jo tā varēs justies droši par pils nākotni.

"Mums ir sava pils atjaunošanas vīzija, taču nozīmīgs projekta veiksmes faktors ir pieredzējis partneris," saka Preiļu novada domes priekšsēdētājs Jānis Eglītis

Preiļu novada domes plānošanas daļas projektu vadītāja Sanita Meļko Neatkarīgajai pastāstīja, ka pašvaldība ir darījusi visu iespējamo, lai sakārtotu Preiļu pils un parka kompleksu.

Piesaistot dažādu atbalstītāju un valsts finansējumu pēdējo gadu laikā pils un parka kompleksā atjaunoti parka sarkanķieģeļu vārti un kapela, veikta staļļa mūru konservācija. Taču ar Kultūrkapitāla fonda un VKPAI atbalstu veicot pils tehnisko izpēti un arhitektoniski māksliniecisko inventarizāciju, secināts, ka pašas pils stāvoklis kļūst aizvien kritiskāks. 2005. gada nogalē tika izsludināts ES ERAF projektu konkurss par kultūras mantojuma saglabāšanu, diemžēl neviens projekts no Latgales, arī Preiļu novada domes projekts par Preiļu pils un parka renovāciju netika atbalstīts, nopūšas S. Meļko. Pašvaldības rīcībā minētajam mērķim ir ierobežoti finansu resursi. Novada domei vairākas juridiskās personas jau izteikušas vēlmi renovēt Preiļu pili, tomēr šo personu vārdi nav izpausti. Gada laikā pils renovācijas kopējās izmaksas, kas tika lēstas uz 1,5 miljoniem latu, palilinājušās jau līdz 2 miljoniem latu.

Preiļu pils

Izcils Latgales 19.gadsimta historisma laika muižu arhitektūras paraugs.

Viduslaikos Preiļu novads ar pili piederēja Livonijas ordenim, bet kopš 1382.gada - barona fon Borha dzimtai.

Preiļu viduslaiku pils nopostīta Ivana Bargā iebrukuma laikā 1558.-1582.gadā.

Borhi nopostīto pili neatjaunoja, bet uzcēla jaunu, kura 18.gadsimta sākumā nodega. Tās vietā uzcēla atkal jaunu kungu māju, bet, kad tā vairs neapmierināja saimnieku prasības, 1860.-1865.gadā tika uzbūvēta jauna pils Tjūdoru neogotikas stilā.

Pilī bijuši ozolkoka paneļi, ornamentāls plastisks dekors, kas veidoja romantisku interjeru.

No sākotnējās interjera apdares nekas nav saglabājies.

Preiļu muižas jaunā pils jau daudzus gadus stāv bez starpsienām, logiem, durvīm, grīdām un telpu iekšējās apdares, ēka ir avārijas stāvoklī.

Kopš 30.gadiem pilī atradusies gan lauksaimniecības skola, gan vidusskola, gan šūšanas cehs, to ir postījis arī ugunsgrēks.

Saistītie objekti (skatīt kartē)
Ir ko teikt par šo rakstu? (0)
Atpakaļ
Reklāma
© 2005-2024 SIA VIETAS Top.LV Rambler Top100