logo
rus eng
Manas vietas
draugiem.lv
Reģistrēties
Kāpēc reģistrēties?
Aizmirsi paroli?
Ātrā pieeja
Naktsmītnes
Rezervējamās naktsmītnes
Pirtis
Ievērojamākās vietas
Pilis un muižas
Atpūta laukos
Telpas svinībām, banketiem
Restorāni, kafejnīcas
Atpūta pie ūdens
Muzeji
Naktsmītnes Rīgā
Informācijas centri
Teātri
Konferencēm un semināriem
Auto noma
Peintbola vietas
Pasākumu kalendārs
Maijs
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Jūnijs
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
Rezervē ar atlaidi!
Šobrīd Vietas skatās 432
Viesi - 432
Reģistrētie lietotāji - 0
Sadarbībā ar
Booking
Krievijas Tūrisma Industrijas Savienības Baltijas nodaļa
Worldofbmx.com
Autoorientēšanās
Latvijas Viesn
Slovākijas ceļvedis
Dabas retumu kr
Vidzemes t
Sazinies ar Vietas*lv!
Tālrunis: +371 29111411
e-pasts: [email protected]
Skype vietas_lv
Twitter: vietas
IESAKI ŠO SATURU CITIEM!
Raksti > Ziņas

Limbažu muzejā eksotika - gleznas no zivju ādām!

Autors: Īrisa Daiņa, Auseklis
30.11.2005
Skatīts 1768 reizes
Ainava ar vējenēm, akmens krāvumi, jūras krasts, varbūt arī pati dzelme... Katra glezniņa rosina iztēli, un, pa gabalu skatoties, nekas neliecina, ka to veidošanā nav rokā ņemta ota un krāsas, bet savdabīgās kolāžas, to faktūras, kas rada mirdzošas krāsu gammas, tapušas no... zivju ādām.

 Nekad dzīvē pat prātā nebūtu ienācis, ka mākslu var taisīt arī no šāda materiāla, bet, lūk, igaunis Enns Korts (Enn Koort) to izdomājis un strādā savā autortehnikā jau ilgus gadus - pirmais darbs tapis 1964. gadā.
Kā šī izstāde atnākusi līdz Limbažiem, stāsta Kuresāres muzeja speciālists Rauls Salumē: - Enns Korts ir dzimis Valgā, kur viņa tēvs dienējis robežapsardzē, bet pats uzskata, ka puse sakņu viņam ir pie mums - Sāremā salā, tādēļ savu pirmo lielo personālizstādi sarīkoja Kuresāres pilī. Īstenībā viņa darbi Igaunijā izstādīti daudz - arī patlaban tie izlikti vēl 4 vietās, tostarp mūsu Aizsardzības ministrijā, tāpat daudz rādīti TV, jo ir neparasts žanrs, neatkārtojama daiļrade. Neesmu dzirdējis, ka pat visā pasaulē kaut kas tamlīdzīgs redzēts, vismaz ne mūsu platuma grādos. Savā mūžā šis meistars nodarbojies ar daudz ko, bet ilgi strādājis zivrūpniecībā, tāpēc darbos izmantotas arī dažādas eksotiskas zivis. Tāpat bijis kaislīgs zvejnieks - amatieris. Domāju, ierosmes savām gleznām - kolāžām viņš smēlies no jūras. Kad oktobrī biju jūsu muzejā, lai apspriestos par turpmākajām apmaiņas ekspozīcijām, radās doma atvest "Gleznas no zivju ādām", lai tās var apskatīt arī limbažnieki, jo paši šos darbus ļoti slavējām. Pretim dabūjām jūsu "Dzilnu". Paldies par to! "Dzilnas" ekspozīcija iemantojusi lielu popularitāti, īpaši mūsu rokdarbnieču vidū, esam saņēmuši ļoti daudz pozitīvu atsauksmju.
   Vēl uzzināju, ka savu zivju ādu apstrādes tehniku autors tur noslēpumā, varam vien nojaust, kā ādiņas tiek atbrīvotas no specifiskās smaržas, presētas, grieztas, līmētas kolāžās, līdz veidojas bilde. Bet labāk par visu pārliecinieties paši!

 

Saistītie objekti (skatīt kartē)
Ir ko teikt par šo rakstu? (0)
Atpakaļ
Reklāma
© 2005-2024 SIA VIETAS Top.LV Rambler Top100