logo
rus eng
Manas vietas
draugiem.lv
Reģistrēties
Kāpēc reģistrēties?
Aizmirsi paroli?
Ātrā pieeja
Naktsmītnes
Rezervējamās naktsmītnes
Pirtis
Ievērojamākās vietas
Pilis un muižas
Atpūta laukos
Telpas svinībām, banketiem
Restorāni, kafejnīcas
Atpūta pie ūdens
Muzeji
Naktsmītnes Rīgā
Informācijas centri
Teātri
Konferencēm un semināriem
Auto noma
Peintbola vietas
Pasākumu kalendārs
Maijs
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Jūnijs
1 2
3 4 5 6 7 8 9
Rezervē ar atlaidi!
Šobrīd Vietas skatās 304
Viesi - 304
Reģistrētie lietotāji - 0
Sadarbībā ar
Booking
Krievijas Tūrisma Industrijas Savienības Baltijas nodaļa
Worldofbmx.com
Autoorientēšanās
Latvijas Viesn
Slovākijas ceļvedis
Dabas retumu kr
Vidzemes t
Sazinies ar Vietas*lv!
Tālrunis: +371 29111411
e-pasts: [email protected]
Skype vietas_lv
Twitter: vietas
IESAKI ŠO SATURU CITIEM!
Raksti > Vide

Braslavas parka bagātības

Autors: "Auseklis"
25.10.2006
Skatīts 1548 reizes
Ap nejauši atrasto robežakmeni, kas saglabājies no muižkungu laikiem, sastājuši Braslavas parka iekopšanas demonstrācijas projektā iesaistītie cilvēki: Laimonis Petruševics (no kreisās), Broņislavs Lapkovskis, Laura Zvingule, Andrejs Svilāns, Dmitrijs Teļnovs un Vladimirs Baronovs.

Lai gan sestdien margoja rudenīgs lietutiņš, nepilns desmits cilvēku Braslavas parkā bija tā aizrāvušies ar parka vērtībām, ka nejuta ne vēso lietus lāšu pieskārienu, ne drēgnumu, kas klusi zagās pie pirkstiem. - Pirmais - ah! man šeit izsprāga vasarā, kad ieraudzīju krāšņās Mahagona vai Daugavas liliju audzes. Tās vietām vēl var redzēt kaut kur Daugavas krastos. Lai gan lilijas Braslavas parka iekļaušanai projektā nebija noteicošās, tās var kļūt nozīmīgas tūristu piesaistē. Ja braslavieši izsludinās Liliju dienas un aicinās braukt tās skatīties, esmu pārliecināts, ka interesentu netrūks, - priecājoties par to, ka lilijas pārdzīvojušas gadsimtus, vēstīja dendrologs, Salaspils Nacionālā botāniskā dārza direktors Andrejs Svilāns.
Braslavas pagasta padomes priekšsēdētājs Broņislavs Lapkovskis sestdien parakstīja līgumu ar ANO Attīstības programmas projektu biroju Latvijā par pašvaldības iekļaušanos projektā Bioloģiskās daudzveidības aizsardzība Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātā. Tas paredz, ka Braslavas parks tiks veidots kā demonstrācijas objekts. Finansējumu tam nodrošina ANO Attīstības programma un Pasaules Vides fonds. Jau tūdaļ pēc t.s. oficiālās daļas klātesošie ķērās arī pie praktiskās. Demonstrācijas projektu vadītājas Lauras Zvingules, ekspertu - Dmitrija Teļnova no Latvijas Entomoloģijas biedrības un A. Svilāna - vadībā vēlreiz tika pārstaigāta tā parka daļa, kuru projekta laikā paredzēts izkopt, saudzējot un saglabājot vērtīgās koku, augu, putnu un bezmugurkaulnieku sugas. Paralēli tam, ka sākusies izcērtamo koku saskaņošana ar Valsts vides dienesta Valmieras Reģionālo vides pārvaldi, eksperti ierādīja, kurās vietās vērtīgie koki jāatbrīvo no pameža, piefiksēja retās sugas, skatoties līdzi kartē iezīmētajai parka takas līnijai, mēģināja to izcelt no aizmirstības, iezīmēt un īpaši pievērsa uzmanību tam, ko noteikti vajag atstāt un saudzēt.

5 tūkstoši latu, kas šim nolūkam projektā atvēlēti, nav gluži tik liela summa, lai izdarītu visu vajadzīgo. Taču skaidrs, ka, kļūstot par demonstrācijas un reizē arī mācību objektu projektā - paraugu tam, kā šādus parkus vajadzētu kopt, - iespējams, parks ar laiku taps par mazās Braslavas lepnumu. Kā norādīja A. Svilāns, muižkungi savulaik to stādījuši un iekopuši ar vērienu, tāpēc joprojām saglabājušies un aug daudz svešzemju koku, to dobumos patvērumu raduši arī reti sastopami putni, aizsargājamas vabolītes un tādi mikroorganismi, kas citur jau iznīkuši. Tā ir vērtība, kam jāļauj turpināties. Projekta dalībnieki uzsver - izvēli lielā mērā noteicis arī tas, ka pašvaldība, kuru nevar saukt par turīgu, nav atstājusi parku novārtā, cenšas, grib to saglabāt un apņēmusies darīt visu iespējamo. Apsekošanas laikā nācies sastapties arī ar tādām pašvaldībām, kuras neizrādījušas nekādu interesi, vien aizbildinājušās ar līdzekļu trūkumu.
 
 

Saistītie objekti (skatīt kartē)
Ir ko teikt par šo rakstu? (0)
Atpakaļ
Reklāma
© 2005-2024 SIA VIETAS Top.LV Rambler Top100