logo
rus eng
Manas vietas
draugiem.lv
Reģistrēties
Kāpēc reģistrēties?
Aizmirsi paroli?
Ātrā pieeja
Naktsmītnes
Rezervējamās naktsmītnes
Pirtis
Ievērojamākās vietas
Pilis un muižas
Atpūta laukos
Telpas svinībām, banketiem
Restorāni, kafejnīcas
Atpūta pie ūdens
Muzeji
Naktsmītnes Rīgā
Informācijas centri
Teātri
Konferencēm un semināriem
Auto noma
Peintbola vietas
Pasākumu kalendārs
Aprīlis
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Maijs
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Rezervē ar atlaidi!
Šobrīd Vietas skatās 241
Viesi - 241
Reģistrētie lietotāji - 0
Sadarbībā ar
Booking
Krievijas Tūrisma Industrijas Savienības Baltijas nodaļa
Worldofbmx.com
Autoorientēšanās
Latvijas Viesn
Slovākijas ceļvedis
Dabas retumu kr
Vidzemes t
Sazinies ar Vietas*lv!
Tālrunis: +371 29111411
e-pasts: [email protected]
Skype vietas_lv
Twitter: vietas
IESAKI ŠO SATURU CITIEM!
Raksti > Vēsture

Ziemassvētku kauju vietas.

Autors: Dagnis Dedumietis, Latvijas Kara muzeja filiāles "Ziemassvētku kauju muzejs" vadītājs
30.10.2006
Skatīts 12821 reizi
Ziemassvētku kaujas bija lielākā krievu armijas militārā operācija Rīgas frontē I pasaules kara laikā. Lielākās cīņu grūtības šajās kaujās nācās iznest latviešu strēlnieku vienībām, kas cieta ļoti lielus zaudējumus. Apmēram 5000 latviešu strēlnieku Ziemassvētku kaujās un apmēram 4000 janvāra kaujās krita, tika ievainoti vai pazuda.

 Ziemassvētku kaujas norisinājās no 1916.gada 23.-29.decembrim pēc vecā stila jeb no 1917.gada 5.-11.janvārim pēc jaunā stila. Krievu armijas plānos šīs operācijas mērķis bija pārraut vācu pozīcijas apmēram 30 km garā frontes iecirknī no Lielā Tīreļa purva līdz Olainei, lai tālāk uzbruktu gar abiem Lielupes krastiem Jelgavas virzienā. Šajā kaujas operācijā pirmo reizi izmantoja jaunu taktiku – negaidītu nakts uzbrukumu bez artilērijas sagatavošanas uguns. Galvenās uzbrukuma triecienvienības bija divas latviešu strēlnieku brigādes, kas Ziemassvētku kauju laikā tika apvienotas Latviešu strēlnieku divīzijā. Uzbrukuma rajonā vāciešiem bija divi spēcīgi nocietināti punkti – Ložmetējkalns un Mangaļi, tāpēc par uzbrukuma vietu 2.brigādei tika noteikts Tīreļpurva rajons starp Ložmetējkalnu un Mangaļiem, bet 1.brigādei Mangaļu nocietinājumu DA puse.

Uzbrukums sākās 5.I (23.XII pēc vecā stila) 5.00 no rīta. 1.latviešu strēlnieku brigādes pulki pārrāva vācu nocietinājumu līniju un ieņēma Skangaļus. Tomēr uzbrukums apstājās, jo netika piesūtītas rezerves. 5.I vakarā vairāku vāciešu pretuzbrukumu rezultātā šo frontes pārrāvuma vietu neizdevās noturēt un strēlnieku daļām bija jāatkāpjas izejas pozīcijās. 2.latviešu strēlnieku brigādei uzbrukumā izdevās ievirzīties ienaidnieka aizmugurē un tur nostiprināties. No šī ieņemtā placdarma 7.I sākās uzbrukums Kalnciema virzienā, kura rezultātā tika ieņemts Ložmetējkalns. Vācieši vairākas dienas centās atgūt zaudētās pozīcijas, tomēr viņiem tas neizdevās un līdz lielāku spēku pievilkšanas laikam aktīva karadarbība pierima. Šajā laikā arī latviešu strēlnieku vienības tika nosūtītas atpūtā.

Vācieši 23.I, pēc rezerves spēku pievilkšanas, atkal uzsāka spēcīgus uzbrukumus. Ar to sākās Ziemassvētku kauju otrā fāze, tā saucamās Janvāra kaujas. Latviešu strēlnieku vienības tika atsauktas no atpūtas un no 25.I – 31.I iesaistītas kaujās Ložmetējkalna rajonā. Tieši pateicoties latviešu strēlnieku pulku darbībai Janvāra kaujās izdevās neatdot vāciešiem Ziemassvētku kaujās izcīnīto.

Ziemassvētku kaujas bija lielākā krievu armijas militārā operācija Rīgas frontē I pasaules kara laikā. Lielākās cīņu grūtības šajās kaujās nācās iznest latviešu strēlnieku vienībām, kas cieta ļoti lielus zaudējumus. Apmēram 5000 latviešu strēlnieku Ziemassvētku kaujās un apmēram 4000 janvāra kaujās krita, tika ievainoti vai pazuda.

Ziemassvētku kauju vietu apkārtnē ir vairāki I pasaules karā kritušo karavīru brāļu kapi. Kauju vietās uzstādītas vairākas piemiņas zīmes – visu astoņu latviešu strēlnieku pulku pulcēšanās vietās piemiņas akmeņi ar tajos iekaltajām pulku devīzēm un kaujā došanās laikiem, savukārt, vācu nocietinājumu līnijas pārrāvuma vietās kokā veidotas piemiņas zīmes – krusts un zobens. Mangaļu mājās Latvijas Kara muzeja filiālē „Ziemassvētku kauju muzejs” apskatāma brīvdabas ekspozīcija ar rekonstruētiem vācu nocietinājumiem.

Saistītie objekti (skatīt kartē)
Ir ko teikt par šo rakstu? (0)
Atpakaļ
Reklāma
© 2005-2024 SIA VIETAS Top.LV Rambler Top100