logo
rus eng
Manas vietas
draugiem.lv
Reģistrēties
Kāpēc reģistrēties?
Aizmirsi paroli?
Ātrā pieeja
Naktsmītnes
Rezervējamās naktsmītnes
Pirtis
Ievērojamākās vietas
Pilis un muižas
Atpūta laukos
Telpas svinībām, banketiem
Restorāni, kafejnīcas
Atpūta pie ūdens
Muzeji
Naktsmītnes Rīgā
Informācijas centri
Teātri
Konferencēm un semināriem
Auto noma
Peintbola vietas
Pasākumu kalendārs
Aprīlis
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Maijs
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Rezervē ar atlaidi!
Šobrīd Vietas skatās 362
Viesi - 362
Reģistrētie lietotāji - 0
Sadarbībā ar
Booking
Krievijas Tūrisma Industrijas Savienības Baltijas nodaļa
Worldofbmx.com
Autoorientēšanās
Latvijas Viesn
Slovākijas ceļvedis
Dabas retumu kr
Vidzemes t
Sazinies ar Vietas*lv!
Tālrunis: +371 29111411
e-pasts: [email protected]
Skype vietas_lv
Twitter: vietas
IESAKI ŠO SATURU CITIEM!
Raksti > Vēsture

Cēsu pils arheoloģiskajos izrakumos atrastas kāpnes, bruģis un daudz vēsturisku priekšmetu.

Autors: Cesu PA "Vidzemes Vestures un turisma centrs"
30.08.2006
Skatīts 5918 reizes
No jūnija līdz augustam jau 32. sezonu turpinājās Cēsu viduslaiku pils arheoloģiskā izpēte. Arheoloģiskās izpētes sezona tradicionāli noslēdzās ar informāciju par izrakumu gaitu un atrasto priekšmetu izstādi 29. augustā. 
Šovasar arheoloģiskie pētījumi koncentrējās viduslaiku pils iekšpagalmā. Noņemot vienu metru biezo kultūras slāni, tika atsegts vēsturiskais bruģis, kas, jādomā, lielākā vai mazākā mērā būs saglabājies visā 615 kvadrātmetrus plašajā pils pagalmā. Bruģis veidots no vidēji lieliem neapskaldītiem laukakmeņiem. Interesanti, ka gar pils bijušā Rietumu korpusa austrumu sienu atsegtajām saimnieciska rakstura nelielām telpiņām bruģis pieslēdzas ar izteikti lielākiem akmeņiem.
Viena no šīs vasaras iecerēm bija atsegt akas vietu, par kuru nav saglabājušās drošas vēstures liecības. Lai gan šogad aku vēl neizdevās atrast, arheoloģiskās izpētes vadītāja, LU Latvijas vēstures institūta pētniece Zigrīda Apala ir pārliecināta par šīs ieceres īstenošanu nākotnē. Negaidītākais pārsteigums šovasar bija atklātās noejas kāpnes, kas atrodas pagalma dienvidu-austrumu stūrī. Pagaidām gan vēl nevar droši pateikt, kurp šīs kāpnes ved.
Arheoloģiskās izpētes laikā šogad iegūts arī plašs senlietu materiāls – 300 dažādas funkcionālas nozīmes priekšmeti, kas raksturo pils iemītnieku ikdienas dzīvi un pagalmu – pils daļu, kur notika brīva kustība. Atrasto priekšmetu klāstā ir pakavi un pakavu naglas, ar sudrabu inkrustēti iemaukta mutes dzelži, ieroči – arbaleta bultu gali, musketes stobrs un lodes, kā arī ornamentētas kaula plāksnītes, ar kurām viduslaikos rotāja ieročus. Ar būvgružiem pārsegtajā bruģī tika atrastas pat tik smalkas lietas kā viduslaikos iecienītās kniepadatas. Svarīgs atradums bija arī 14 monētas – 16. un 17.gs. šiliņi, kas norāda uz pils apdzīvotības pēdējo periodu.
Šovasar starptautiskās sadarbības projekta „Leonardo da Vinci” ietvaros jau trešo gadu Cēsu viduslaiku pils arheoloģiskajā izpētē kopā ar LU Latvijas vēstures institūta arheologiem un Cēsu jauniešiem piedalījās arī studenti Lielbritānijas un Zviedrijas augstskolām. Jāpiebilst, ka ārzemju studenti arheoloģiskajā izpētē piedalījās ar savu finansējumu. Arheoloģiskās ekspedīcijas sastāvā šogad strādāja arī Krievijas Zinātņu akadēmijas Paleontoloģijas institūta Mugurkaulnieku nodaļas speciāliste Ilze Renga, kura veica iepriekšējo gadu izrakumos atrasto uzturā lietoto dzīvnieku kaulu analīzi.
Arheoloģe Zigrīda Apala izsaka cerību, ka Cēsu viduslaiku pils arheoloģiskā izpēte turpināsies arī nākošajā gadā.
Foto: Mārtiņš Malcenieks
Informāciju sagatavoja:
Baiba Vītiņa
Vidzemes Vēstures un tūrisma centra
Sabiedrisko attiecību un mārketinga speciāliste
Tālr.: 41 27755
Saistītie objekti (skatīt kartē)
Ir ko teikt par šo rakstu? (0)
Atpakaļ
Reklāma
© 2005-2024 SIA VIETAS Top.LV Rambler Top100